HobbyKulinaria

Bataty w kuchni Kowalskiej [PRZEPIS]

Czy wiesz, że bataty uprawiane były już 5000 lat temu?. Europejczycy spotkali się z tymi warzywami na polach Inków i Majów. Do Europy zostały przywiezione przez Krzysztofa Kolumba w XVI wieku, jednak nie zdobyły takiego uznania jak zwykłe ziemniaki. Szkoda że nie wiedzieli wtedy tego, co my wiemy o nich dziś.

Bataty są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Bataty są także źródłem β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze, mają również niski indeks glikemiczny, oraz zawierają tylko 86 kcal na 100g.

Przepis:
– 2szt batatów
– masło w płynie
– szczypta sól
– 80g cukini
– 45g papryki czerwonej
– 1 mała czerwona cebula
– kilka świeżych liści kolendry i oregano
– 400g wołowiny mielonej
– szczypta pieprzu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki majeranku
– 200g pomidorów z puszki
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– garść białego sera Capreggio
Bataty dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Nacinamy lekko środek, opruszamy solą i skrapiamy płynnym masłem, tak przygotowane bataty, przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową, pieczemy przez 40min w temperaturze 200C. Następnie przygotowujemy farsz. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, kolendrę i oregano siekamy, wszystko przekładamy na głęboką rozgrzaną patelnię, smażymy na maśle. Chwilę później dodajemy wołowinę, paprykę, szczyptę soli i pieprzu, oraz majeranek. Kiedy mięso jest dość dobrze podsmażone, dodajemy pomidory i jogurt naturalny. Smażymy do odparowania soków z farszu. Gdy bataty są już upieczone, wydrążamy łyżka miąższ ze środka, zastawiając trochę na brzegach. Wydrążony miąższ, rozgniatamy lekko widelcem i dodajemy go do farszu. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz, nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Dekorujemy białym serem i listkami kolendry lub oregano. Podajemy z ulubioną surówką.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Zapraszam do zapoznania się także z moimi wideo-przepisami w serwisie YouTube i ToikTok

Facebook Comments

Jeden komentarz do “Bataty w kuchni Kowalskiej [PRZEPIS]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *