Bigos. Najniebezpieczniejsza potrawa kuchni polskiej?

Bigos jest jedną z ulubionych potraw charakterystycznych dla kuchni polskiej. Niestety jej nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Lekarze alarmują, że bigos może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Szczególnie dla osób z chorobami jelit może prowadzić do stanów zapalnych.

Przyczyną szkodliwości bigosu jest błonnik, który w tej potrawie występuje w znacznych ilościach. W najlepszym przypadku wywoła wzdęcia i gazy, a w najgorszym zaostrzenie patologii układu pokarmowego.

Włókna kapusty są ciężko strawne. Nie powinni jej jeść osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi. Szczególnie odradza się spożycie bigosu dla osób które przeszły zabiegi i operacje związane z jelitami. Osoby które przeszły zapalenie trzustki także powinny wykluczyć bigos z diety.

Także dla młodszych dzieci bigos jest potrawą której powinno się unikać.

Jak przeżyć święta? Ratownicy medyczni podpowiadają

Źródło:pp

fot.: arch.

Facebook Comments