Bigos. Najniebezpieczniejsza potrawa kuchni polskiej?
Bigos jest jedną z ulubionych potraw charakterystycznych dla kuchni polskiej. Niestety jej nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Lekarze alarmują, że bigos może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Szczególnie dla osób z chorobami jelit może prowadzić do stanów zapalnych.
Przyczyną szkodliwości bigosu jest błonnik, który w tej potrawie występuje w znacznych ilościach. W najlepszym przypadku wywoła wzdęcia i gazy, a w najgorszym zaostrzenie patologii układu pokarmowego.
Włókna kapusty są ciężko strawne. Nie powinni jej jeść osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi. Szczególnie odradza się spożycie bigosu dla osób które przeszły zabiegi i operacje związane z jelitami. Osoby które przeszły zapalenie trzustki także powinny wykluczyć bigos z diety.
Także dla młodszych dzieci bigos jest potrawą której powinno się unikać.
Źródło:pp
fot.: arch.
Facebook Comments