HobbyKulinaria

“Bigos teściowej” [PRZEPIS]

Dostałam od teściów beczkę z kiszoną kapustą, którą uwielbiam. Przede mną przygotowanie kapuśniaku, pasztecików i pierogów, ale zaczęłam od BIGOSU, który wyszedł obłędnie pyszny. Serdecznie polecam.

Przepis:

– 5kg kiszonej kapusty
– 2.5L bulionu
– liście laurowe
– ziele angielskie
– pieprz w ziarnach
– 1kg golonka
– 1kg kości wieprzowych
– 1kg karkówki
– 30g suszonych grzybów
– 400g kiełbasy podwawelskiej (kraina wędlin)
– 800g kiełbasy domowej wieprzowo-wołowej (Borowina Broszki)
– 400g boczku wędzonego
– 100g suszonych śliwek
– sól
– pieprz

W dużym garnku umieść kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, radzę ją przepłukać zimną wodą) dodaj grzyby, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe, bulion, oraz wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną karkówkę, wszystko dokładnie wymieszaj. Bigos gotuj na średnim ogniu. W drugim garnku, ugotuj golonkę, wraz z kośćmi (golonkę i kości gotowałam przez około 3h, z dodatkiem pora, marchewki, selera, liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i soli). Pokrojoną w kostkę kiełbasę, oraz boczek podsmaż na patelni i również dodaj do kapusty. Bigos gotuj na małym ogniu, pod koniec gotowania dodaj do niego posiekane suszone śliwki, obrane mięso z golonki i kości, oraz odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Następnego dnia po ugotowaniu bigosu, radzę go jeszcze podgrzewać na małym ogniu przez przynajmniej dwie godziny. Bigos gotowy jest do jedzenia już pierwszego dnia, jednak podgrzewany drugiego dnia, nabiera lepszego i bardziej intensywnego smaku.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *