HobbyKulinaria

Bitki wołowe w sosie własnym. Pysznie-klasycznie [PRZEPIS]

Klasyka polskiej kuchni tradycyjnej…BITKI WOŁOWE wywodzą się z kuchni staropolskiej, myśliwskiej i szlacheckiej. BITKI występują w wielu wersjach, z najróżniejszymi dodatkami i sosami. DZIŚ mam dla Ciebie tą najprostszą wersję…Bitki wołowe w aromatycznym sosie własnym.

Przepis:
– 1kg wołowiny zrazowej dolnej, górnej lub udźca
– świeżo zmielony pieprz
– masło
– 3szklanki wody
– 1 duża czerwona cebula
– 3 ząbki czosnku
– 4 liście laurowe
– 4 kulki ziela angielskiego
– 8 ziarenek pieprzu
– 1 łyżeczka soli
Mięso kroimy na niezbyt grube plastry(1 do 1,5 cm), następnie wołowinę rozbijamy z obu stron tłuczkiem. Po rozbiciu mięso opruszmy świeżo zmielony pieprzem z obu stron. W garnku, na maśle, partiami obsmażamy kawałki mięsa. Do podsmażonego mięsa wlewamy wodę i dodajemy przyprawy, które znajdują się w przepisie. Drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy na patelni i dodajemy do bitek.
Mięso gotujemy około 2h, czas gotowania mięsa zależy od grubości i jakości wołowiny. Sos można zagęścić gotowanymi ziemniakami, wystarczy rozdrobione ziemniaki dodać do gotującego się sosu, po czym całość gotować przez 3min. Sos, można również zagęścić bułką tartą.
Do bitek najlepiej pasuję kasza: jęczmienna, gryczana, oraz jaglana, lub ziemniaki z wody. Jako dodatek, polecam również kiszone ogórki, jak i dowolne świeże surówki.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments

Jeden komentarz do “Bitki wołowe w sosie własnym. Pysznie-klasycznie [PRZEPIS]

  • Dzis miałem te bitki na obiad. Przyrządziła je moja żona. Wyszły pyszne. Dziękujemy i polecamy przepis. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *