HobbyKulinaria

Boczek z piekarnika w doborowym towarzystwie [PRZEPIS]

Boczek z piekarnika, pieczony z bakłażanem, cebulą i pietruszką w passacie pomidorowej.

Przepis:

– 2.5kg boczku
– sól
– 200ml passaty pomidorowej
– 1 bakłażan
– 2 czerwone cebule
– mały pęczek pietruszki
– 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny (Prymat)
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżka łagodnej musztardy
– 1 łyżeczka pieprzu
– 2 łyżki miodu
– 50ml piwa typu lager
– listki z dwóch gałązek świeżego rozmarynu
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka cayenne

Skórę boczku precyzyjnie nacinamy w gęstą kratkę, następnie dokładnie nacieramy mięso solą i odkładamy je na minimum 4h do lodówki. Bakłażana myjemy, kroimy w grube plastry, opruszamy z dwóch stron solą i odkładamy na bok na 30min, po upływie tego czasu zmywamy sól i osuszamy warzywo. Jedną cebulę kroimy w grubsze plastry, drugą zaś drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Pietruszkę siekamy. Do głębokiego naczynia, wlewamy passate pomidorową i układamy na niej plastry bakłażana, następnie cebulę kładziemy na bakłażanie, a dookoła posypujemy wszystko posiekaną wcześniej pietruszką. Dodatkowo do miseczki, gdzie znajduje się posiekana cebula, dodajemy sypkie przyprawy, oraz posiekane listki rozmarynu, drobno pokrojony czosnek?, pokrojoną papryczkę cayenne, miód, piwo, oraz musztardę. Wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Wyjmujemy boczek z lodówki, po czym dokładnie nacieramy go wcześniej przygotowaną marynatą, tak przygotowane mięso, przekładamy do naczynia gdzie znajduję się passata z warzywami, wszystko szczelnie zamykamy i odkładamy na 24h do lodówki. Boczek pieczemy przez 1.40h (góra-dół), w temperaturze 200⁰C, tyle że, pierwszą godzinę pieczemy mięso pod przykryciem, a ostatnie 40min pieczemy boczek bez przykrycia, a piekarnik przestawiamy na funkcję grilla. Boczek podajemy z puuere z ziemniaków, lub batatów, oraz z surówką z kiszonej kapusty.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Więcej przepisów na moim kanale YouTube

Facebook Comments

Jeden komentarz do “Boczek z piekarnika w doborowym towarzystwie [PRZEPIS]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *