Boczek z piekarnika w doborowym towarzystwie [PRZEPIS]

Boczek z piekarnika, pieczony z bakłażanem, cebulą i pietruszką w passacie pomidorowej.

Przepis:

– 2.5kg boczku
– sól
– 200ml passaty pomidorowej
– 1 bakłażan
– 2 czerwone cebule
– mały pęczek pietruszki
– 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny (Prymat)
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżka łagodnej musztardy
– 1 łyżeczka pieprzu
– 2 łyżki miodu
– 50ml piwa typu lager
– listki z dwóch gałązek świeżego rozmarynu
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka cayenne

Skórę boczku precyzyjnie nacinamy w gęstą kratkę, następnie dokładnie nacieramy mięso solą i odkładamy je na minimum 4h do lodówki. Bakłażana myjemy, kroimy w grube plastry, opruszamy z dwóch stron solą i odkładamy na bok na 30min, po upływie tego czasu zmywamy sól i osuszamy warzywo. Jedną cebulę kroimy w grubsze plastry, drugą zaś drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Pietruszkę siekamy. Do głębokiego naczynia, wlewamy passate pomidorową i układamy na niej plastry bakłażana, następnie cebulę kładziemy na bakłażanie, a dookoła posypujemy wszystko posiekaną wcześniej pietruszką. Dodatkowo do miseczki, gdzie znajduje się posiekana cebula, dodajemy sypkie przyprawy, oraz posiekane listki rozmarynu, drobno pokrojony czosnek🧄, pokrojoną papryczkę cayenne, miód, piwo, oraz musztardę. Wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Wyjmujemy boczek z lodówki, po czym dokładnie nacieramy go wcześniej przygotowaną marynatą, tak przygotowane mięso, przekładamy do naczynia gdzie znajduję się passata z warzywami, wszystko szczelnie zamykamy i odkładamy na 24h do lodówki. Boczek pieczemy przez 1.40h (góra-dół), w temperaturze 200⁰C, tyle że, pierwszą godzinę pieczemy mięso pod przykryciem, a ostatnie 40min pieczemy boczek bez przykrycia, a piekarnik przestawiamy na funkcję grilla. Boczek podajemy z puuere z ziemniaków, lub batatów, oraz z surówką z kiszonej kapusty.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Więcej przepisów na moim kanale YouTube

Facebook Comments

Jeden komentarz do “Boczek z piekarnika w doborowym towarzystwie [PRZEPIS]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *