Dieta 5 dniowa. Jak po świętach szybko wrócić do formy
Boże Narodzenie i maraton kolacji „wigilijnych” sprzyja przybieraniu na wadze. Przedstawiamy szybką i lekką dietę która pozwoli szybko wrócić do prawidłowej masy i sylwetki cała.
Bożonarodzeniowy cykl spotkań przy przepełnionym stole nie wpływa dobrze na wagę. Efekty świąt szybko widać po ubraniach które nagle robią się za ciasne. Pandemia także ogranicza nasz ruch co dodatkowo sprzyja odkładaniu tłuszczu.
Dobrze skomponowana dieta pozwala szybko wrócić do normy. Ważne jest by unikać głodzenia się. Po okresie przejedzenia organizm ma rozregulowany metabolizm co przy kolejnej skrajności jaką jest głodzenie się może przynieść fatalne skutki i bardzo spowolnić długofalową utratę masy.
Gdy po głodówce zaczynamy jeść normalnie, osłabiony organizm będzie chętniej magazynował zapasy w postaci tkanki tłuszczowej. Efekt jo-jo gwarantowany!
Pierwsza zasada poświątecznej diety to minimum 4-5 posiłków dziennie co 3 godziny. Unikamy w ten sposób uczucia głodu a organizm jest „spokojny” o pokarm i przestaje magazynować zapasy oraz oszczędzać je.
3 ważne zasady skutecznej szybkiej diety:
1. Każdy dzień rozpocznij od wypicia 1 szkl. wody z dodatkiem łyżeczki octu jabłkowego. 30 min później zjedz śniadanie.
2. W ciągu dnia wypij 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Warto dodawać do niej sok z cytryny lub posiekaną miętę.
3. Kolację zjedz 2 godz. przed snem. Nim położysz się do łóżka, wypij szklankę zielonej herbaty.
PRZEKĄSKI DO WYBORU
Po jedną z nich sięgaj pomiędzy śniadaniem i obiadem oraz obiadem i kolacją. Prezentowane produkty pomagają w spalaniu tłuszczu i redukcji cholesterolu.
Garść migdałów (orzechów);
6 suszonych moreli lub suszonych śliwek;
1 pomidor plus 1/3 kulki mozzarelli z łyżeczką bazylii;
1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny;
1 duża cykoria;
3 plasterki świeżego ananasa;
1 kiwi lub 1/3 awokado;
1 kubeczek jogurtu nat.
1 DZIEŃ
Śniadanie
JAJECZNICA
2 jajka usmaż na łyżeczce oliwy. Przypraw chili i pieprzem. Posyp posiekaną natką i 1/2 pokrojonej w kostkę papryki czerw. Zjedz z kromką razowca. Białko jaja zawiera wit. B12, która rozbija komórki tłuszczowe. Pieprz i chili podkręcają przemianę materii, natka oczyszcza organizm.
Obiad
BROKUŁY Z DIPEM JOGURTOWYM PLUS KOKTAJL POMIDOROWY
20 dag brokułów ugotuj (4 min). Przygotuj dip z 2 łyżek jogurtu natural. doprawionego ząbkiem czosnku i pieprzem. 1 szkl. gęstego natural. soku pomidorowego podgrzej. Zmiksuj z 1 oczyszczoną łodygą selera naciowego i szczyptą chili. Brokuły polej dipem. Zjedz, popijając koktajlem. Brokuły zawierają dużo wit C., a to silny spalacz tłuszczu. Sok pomidorowy jest natomiast źródłem likopenu zapobiegającego miażdżycy.
Kolacja
JOGURT NATURALNY Z CYKORIĄ I RODZYNKAMI
Cykorię oczyść, pokrój w paski. Wymieszaj z małym kubeczkiem jogurtu natural. i garścią rodzynek. Przypraw szczyptą curry, posyp natką pietruszki. Cykoria zawiera substancje wspomagające pracę wątroby. Jogurt bogaty jest w wapń, który przyspiesza rozkład związków tłuszczowych.
2 DZIEŃ
Śniadanie
KASZA JAGLANA Z WINOGRONAMI
1/3 szkl. kaszy jaglanej ugotuj do miękkości na chudym mleku albo na mleku kokosowym (1 szkl.). Ew. dopraw łyżeczką miodu. 5 dag ciemnych winogron opłucz, pokrój na połówki. Wymieszaj z kaszą i 1 łyżką siekanych orzechów. Kasza jaglana oczyszcza, odchudza i syci! Winogrona (ze skórką i pestkami!) to bogactwo flawonoidów, a orzechy – kwasów omega- 3. Oba składniki obniżają cholesterol.
Obiad
PIECZONY W ZIOŁACH FILET Z RYBY MORSKIEJ
15 dag filetu z łososia posyp pieprzem czerwonym, posyp koperkiem i natką. Piecz 15 min. Skrop sokiem z cytryny, zjedz z kilkoma listkami sałaty i 3 pomidorkami koktajlowymi. Łosoś to źródło jodu i kwasów omega-3, które przyspieszają metabolizm.
Kolacja
GOTOWANE WARZYWA PLUS KOKTAJL OGÓRKOWY
Ugotuj, najlepiej na parze, ew. w małej ilości wody: 4 średnie różyczki brokuła, dużą garść mrożonej fasolki i 2 pokrojone marchewki. Skrop łyżeczką oliwy, posyp koperkiem. Zjedz, popijając koktajlem: ogórkiem zmiksowanym z 2/3 szkl. maślanki i 2 ząbkami czosnku. Warzywa zawierają bardzo dużo błonnika, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu i dodatkowo obniża poziom cholesterolu.
3 DZIEŃ
Śniadanie
OWSIANKA Z PRAŻONYM JABŁKIEM I CYNAMONEM
4 łyżki płatków owsianych ugotuj w 1/3 szkl. wody i 1/2 szkl. chudego mleka. Dodaj 1 pokrojone, uprażone jabłko, posyp cynamonem. Płatki to złożone węglowodany, które utrzymują niski poziom insuliny i sycą na długo. Cynamon zaś przyspiesza tętno i spala tłuszcz.
Obiad
KOTLETY Z SOCZEWICY
Rozgotuj 10 dag soczewicy. Dodaj 1/2 posiekanej, zeszklonej na oliwie cebuli i startą marchew. Przypraw czosnkiem i pieprzem. Uformuj kotleciki, usmaż na oliwie. Zjedz z 2 posiekanymi ogórkami kiszonymi. Soczewica zawiera więcej białka niż mięso i pomaga jeszcze szybciej spalić tłuszcz w komórkach.
Kolacja
PIECZONE ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM
2 ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz 60 min w 180 st. 3 łyżki twarożku rozgnieć z 2 łyżkami jogurtu natural. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kiełki rzodkiewki. Przypraw pieprzem i czosnkiem. Ziemniaki odwiń z folii, przekrój. Obłóż twarożkiem. Ziemniaki zawierają potas usuwający z organizmu nadmiar wody, a nabiał – wapń, który spala tłuszcz i przyspiesza przemianę materii.
4 DZIEŃ
Śniadanie
SAŁATKA OWOCOWA Z BAKALIAMI
Umyj, obierz, oczyść i rozdrobnij: 1/2 banana, 1/2 grejpfruta, 1 kiwi i 1/2 jabłka. Owoce wymieszaj z łyżką suszonej żurawiny. Sałatkę posyp garścią pestek dyni lub słonecznika oraz 1/2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego. Cytrusy dostarczą wit. C., jabłko – pektyny. W owocach dużo jest też błonnika, a w pestkach – kwasów omega-3. Dzięki nim tłuszcz i cholesterol nie mają szans, by się nagromadzić.
Obiad
ZUPA JARZYNOWA Z IMBIREM I PAPRYCZKĄ CHILI
Obierz i pokrój: 1 ziemniak, 1 marchew, 1 łodygę selera naciowego i 1/2 cukinii. Warzywa zalej 1 szkl. wody, dodaj garść mrożonej fasolki. Gotuj 10 min. Dołóż garść szpinaku. Przypraw imbirem i chili. Warzywa z pikantnymi przyprawami przyspieszą przemianę materii.
Kolacja
KOKTAJL BURACZANY Z SIEMIENIEM LNIANYM
3/4 szkl. natural. soku buraczanego zmiksuj z jogurtem natural. (150 ml) i czubatą łyżeczką siemienia lnianego. Dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Koktajl przypraw do smaku pieprzem. Do tego zjedz kromkę razowca z ziarnami, ew. 1/2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej. Sok z buraków pomaga stabilizować poziom cholesterolu. Pieczywo (lub kasza) to porcja złożonych węglowodanów spalających tkankę tłuszcz.
5 DZIEŃ
Śniadanie
KANAPKI Z KONFITURĄ PLUS ZIELONY KOKTAJL
2 kromki pieczywa razowego posmaruj konfiturą z gorzkiej pomarańczy (po łyżeczce). Oczyść i pokrój 2 łodygi selera naciowego. Zmiksuj je z 1/2 szkl. wody i 2 plasterkami obranego świeżego imbiru. Gorzka pomarańcza, seler i imbir zawierają substancje rozkładające tłuszcze.
Obiad
PIERŚ Z KURCZAKA Z SURÓWKĄ Z KISZONEJ KAPUSTY
Pojedynczą pierś kurczaka (ok. 15 dag) skrop sokiem z cytryny, natrzyj pieprzem i ostrą mieloną papryką. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami, zawiń w folię aluminiową. Piecz 25 min. Zjedz z surówką z 1/2 szkl. kapusty kiszonej, 1/2 startej marchewki i 1/2 siekanej cebuli (skropioną oliwą). Chudy drób ma mnóstwo białka. Aby je spalić, organizm potrzebuje sporo energii. Zużywa więc więcej kalorii, niż dostarczyliśmy mu w posiłku!
Kolacja
SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I LEKKIM SOSEM WINEGRET
Oczyść 4 boczniaki, usmaż je na łyżeczce oliwy. Oprósz pieprzem, ułóż na liściach sałaty. Dodaj 1/2 pokrojonego jabłka i łyżkę siekanych migdałów. Łyżeczkę soku z cytryny wymieszaj z łyżeczką oliwy. Polej sałatkę. Boczniaki zawierają substancje skutecznie obniżające cholesterol.
Na podstawie: tina/interia.pl