Duże, puszyste, pyszne. Przepis na domowe pączki z powidłami
Już za chwilkę łusty czwartek, a więc nie mogło zabraknąć przepisu na pączki, duże, puszyste, pyszne. Nadziane powidłami, od babci Dany (czyli mojej teściowej). Niech nikt nie patrzy na kalorie, każdy powinien zjeść takiego pączka.
Przepis:
– 600g mąki
– 50g świeżych drożdży
– 3 jaja
– 1 żółtko
– 120ml mleka
– 120g roztopionego masła
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 2 łyżki wódki
– 2L oleju
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, oraz łyżkę cukru i mąki. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na 15min, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypujemy przesianą dwukrotnie mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodajemy jaja oraz żółtko, roztopione masło, wódkę, oraz przeciśnięte przez praskę wcześniej ugotowane i przestudzone ziemniaki. Na końcu, wlewamy rozczyn drożdżowy i wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy, aż powstanie elastyczne i jednolite ciast. Na tym etapie odstawiamy ciasto na około 1.5h w ciepłe miejsce. Przygotuj sobie stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki, przełóż wyrośnięte ciasto i je zagnieć. Odcinaj po kawałku ciasta i formuj na dłoni placek, nakładaj na niego łyżeczkę powideł i zaklejaj ciasto formując pączka.
Pączki układaj na stolnicy, lekko opruszonej mąką. Pączki delikatnie posyp, też mąką u góry. Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw na 40min w ciepłe miejsce. Przygotuj szeroki garnek, wlej do niego olej i rozgrzej go, na wolniejszym ogniu do temperatury 170-180⁰C. Pączki smaż 1.5-2min z obydwu stron. Usmażone pączki odstaw na kratkę do wystudzenia. Na sam koniec udekoruj je cukrem pudrem, lukrem oraz czekoladą.
Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM
Marzena
Facebook Comments
Super przepis. Jutro wypróbuję. Dziękuję.
Pycha, uwielbiam paczusie😋😋😋