HobbyKulinaria

Faszerowany indyk? Elegancko i wykwintnie nie tylko w restauracji [PRZEPIS]

Pieczony indyk z farszem to bardzo eleganckie i pyszne danie, które świetnie się sprawdzi jako danie obiadowe na rodzinnych przyjęciach.

Przepis:

– 5kg indyk
Marynata:
– 2 łyżki słodkiej papryki
– 3 łyżki przyprawy do mięs prymat
– 2 łyżki przyprawy 18naście ziół Ojca Mateusza
– 1 łyżeczka soli
– 0.5 łyżeczki pieprzu
– 3 ząbki czosnku (przepuszczonego przez praskę)
– 3 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki sosu worcester
– 200ml oleju
Farsz:
* 1kg zmielonego mięsa z wołowiny
* 0.5kg zmielonego mięsa z kurczaka
* 100g ugotowanej kaszy gryczanej
* 200g pieczarek
* 1 mała cukinia
* 1 papryka
* 1 cebula
* 2 łyżki przyprawy do mięs prymat
* 1 łyżka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka soli
* 0.5 łyzeczki pieprzu
* garść liści rozmarynu
* 3 łyżki masła
* 3 jajka
Dodatkowo 400g roztopionego masła do szprycy.

Indyka myjemy, po czym dokładnie go osuszamy, następnie poddajemy go trybowaniu, usuwamy wszystkie ścięgna, chrzęści oraz kości, poza tymi kościami w skrzydełkach i nóżkach (pałeczkach). Tak przygotowanego indyka, nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą i odstawiamy go na noc do lodówki. Następnego dnia, przygotowujemy farsz, ze wszystkich wymienionych przeze mnie składników. Warzywa kroimy w plastry, dodajemy mięso, kaszę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy a następnie faszerujemy indyka, po czym go zszywamy i odkładamy do lodówki na kolejną noc. Tak przygotowanego indyka wyjmujemy z lodówki i przekładamy na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie szykujemy klarowane masło. Do rondla wkładamy masło i rozpuszczamy je aż stanie się klarowne. Odcedzamy i przelewamy je do strzykawki. Tak przygotowane masło wstrzykujemy pod skórę indyka w różnych miejscach. Na sam koniec, można jeszcze posypać indyka słodka papryką i przesmarować go masłem. Pieczemy bez przykrycia, przez 4h. Pierwszą godzinę w temperaturze 200⁰C bez termoobiegu, a następne 3h w temperaturze 120 z funkcją termoobiegu. Ważne jest również to, aby co pół h polewać indyka masłem, które będzie się wytapiało.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *