Gotuj z Rudzielcem – Brownie fasolowe z pianką porzeczkową

Moja propozycja ciasta na lato ;D a po spróbowaniu na pewno na lata…
Cierpka delikatna pianka porzeczkowa w towarzystwie mocno czekoladowego spodu z… fasoli!

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki :

na brownie :

  •  puszka fasoli czerwonej
  • dwa średnie jajka
  • 6 łyżek kakao
  • tabliczka czekolady
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • średni banan
  • łyżeczka sody oczyszczonej

na piankę :

  • galaretka (u mnie była akurat malinowa)
  • mascarpone
  • porzeczki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Brownie

Zblenduj wszystkie składniki na brownie ( oprócz czekolady – ją posiekaj i dodaj na sam koniec mieszając łopatką) i piecz w 180° około 40 minut.

*Jeśli chcesz nadać trochę puszystości, możesz ubić białka osobno i wymieszać delikatnie szpatułką*

Pianka

Porzeczkę zagotuj z odrobiną wody i zblenduj. Następnie przelej przez sitko. Dodaj galaretkę i odstaw niech lekko wystygnie. W tym czasie zmiksuj 3-4 łyżki cukru pudru z mascarpone – dodaj mus porzeczkowy i miksuj do połączenia się składników.

Piankę wylej na schłodzone wcześniej ciasto i schowaj do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc).

Dodatkowo możesz udekorować ciasto porzeczkami.

Smacznego Natalia !

psyyyt : możesz zamienić porzeczki na maliny ! też wyjdzie pysznee!

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.