Gotuj z Rudzielcem – Brownie fasolowe z pianką porzeczkową
Moja propozycja ciasta na lato ;D a po spróbowaniu na pewno na lata…
Cierpka delikatna pianka porzeczkowa w towarzystwie mocno czekoladowego spodu z… fasoli!
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki :
na brownie :
- puszka fasoli czerwonej
- dwa średnie jajka
- 6 łyżek kakao
- tabliczka czekolady
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- średni banan
- łyżeczka sody oczyszczonej
na piankę :
- galaretka (u mnie była akurat malinowa)
- mascarpone
- porzeczki
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Brownie
Zblenduj wszystkie składniki na brownie ( oprócz czekolady – ją posiekaj i dodaj na sam koniec mieszając łopatką) i piecz w 180° około 40 minut.
*Jeśli chcesz nadać trochę puszystości, możesz ubić białka osobno i wymieszać delikatnie szpatułką*
Pianka
Porzeczkę zagotuj z odrobiną wody i zblenduj. Następnie przelej przez sitko. Dodaj galaretkę i odstaw niech lekko wystygnie. W tym czasie zmiksuj 3-4 łyżki cukru pudru z mascarpone – dodaj mus porzeczkowy i miksuj do połączenia się składników.
Piankę wylej na schłodzone wcześniej ciasto i schowaj do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc).
Dodatkowo możesz udekorować ciasto porzeczkami.
Smacznego Natalia !
psyyyt : możesz zamienić porzeczki na maliny ! też wyjdzie pysznee!