Gotuj z Rudzielcem! Orzeźwiający sernik limonkowo-miętowy

Sernik… zazwyczaj kojarzy się z ciężką masą serową i (co gorsza) z rodzynkami!

Czas odczarować ten obraz!

Lekki,łatwy, puszysty i maksymalnie orzeźwiający sernik miętowo-limonkowy!

Składniki: 

  • 5 jajek
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • kilka listków świeżej/suszonej liści mięty
  • odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone 
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30% 
  • żelatyna deserowa 
  • 3 limonki
  • 100 g białej czekolady 
  • miętówka lub herbata miętowa
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1.BISZKOPT

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do piany dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując. Dodaj odrobinę zielonego barwnika (opcjonalnie). W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz mieloną/siekaną miętę.

Składniki suche przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj najlepiej szpatułką.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 30-40 minut.

Biszkopt po ostudzeniu nasączany miętówką lub naparem z mięty.

 

2. SERNIK

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, sok i otartą skórkę z limonek. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 20 ml wody i ostudzoną dodajemy do masy. Wylewamy na wystudzony już biszkopt. Wkładamy do lodówki.

 

3.Polewa miętowa

Cukier puder łączymy z posiekaną lub pokruszoną mięta. Dodajemy odrobinę herbaty miętowej lub miętówki aż powstanie lukier. Wylewamy na schłodzone ciasto

Smacznego ~ Natalia!

 

Więcej przepisów i inspiracji znajdziecie na moim kanale na YouTube!

Facebook Comments