Gotuj z Rudzielcem – SOS SŁODKO-KWAŚNY. Zobacz jakie to proste [WIDEO]
Po wypróbowaniu już nigdy nie kupisz gotowego sosu!
Banalnie prosty domowy sos słodko-kwaśny!
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 2 marchewki
- papryka
- puszka ananasa
- pomarańcza
- 2 cytryny
- 350-400 ml passaty pomidorowej/kethupu
- puszka kukurydzy
- 1 szklanka wody
- 1 czubata łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprzu do smaku + papryka słodka wędzona i ostra
- 2-3 czubate łyżki cukru trzcinowego /zwykłego
Sposób przygotowania:
Marchewkę i paprykę obieram ze skórki i kroje.
Do garnka wlewam sok z ananasa, a sam owoc kroje i wrzucam do miski. Wyciskam sok z pomarańczy i cytryny.
Do soku z ananasa wsypuję cukier oraz sok z wyciśniętych cytrusów. Podgrzewam aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaje kethup (passatem pomidorową lub kawałki pomidorów w puszce) oraz warzywa. Kiedy marchew zmięknie wrzucam ananasa i odlaną kukurydzę. W wodzie rozpuszczam skrobię ziemniaczaną i dolewam do gotującego się sosu, ciągle mieszając.
Doprawiam i gotowe !
Smacznego Natalia!
Facebook Comments