Gotuj z Rudzielcem – SOS SŁODKO-KWAŚNY. Zobacz jakie to proste [WIDEO]

Po wypróbowaniu już nigdy nie kupisz gotowego sosu!

Banalnie prosty domowy sos słodko-kwaśny!

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 2 marchewki
  • papryka
  • puszka ananasa
  • pomarańcza
  • 2 cytryny
  • 350-400 ml passaty pomidorowej/kethupu
  • puszka kukurydzy
  • 1 szklanka wody
  • 1 czubata łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprzu do smaku + papryka słodka wędzona i ostra
  • 2-3 czubate łyżki cukru trzcinowego /zwykłego

Sposób przygotowania:

Marchewkę i paprykę obieram ze skórki i kroje.

Do garnka wlewam sok z ananasa, a sam owoc kroje i wrzucam do miski. Wyciskam sok z pomarańczy i cytryny.

Do soku z ananasa wsypuję cukier oraz sok z wyciśniętych cytrusów. Podgrzewam aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaje kethup (passatem pomidorową lub kawałki pomidorów w puszce) oraz warzywa. Kiedy marchew zmięknie wrzucam ananasa i odlaną kukurydzę. W wodzie rozpuszczam skrobię ziemniaczaną i dolewam do gotującego się sosu, ciągle mieszając.

Doprawiam i gotowe !

Smacznego Natalia!

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.