HobbyKulinaria

A może gulasz… [PRZEPIS]

Gulasz z wieprzowiny, przepis nie tak trudny jak się wydaje.

Przepis:
– 1kg łopatki wieprzowej
– 2 łyżki masła
– 2 szklanki bulionu(świetnie nadaje się rosół)
– 1/2 pietruszki
– 1/2 selery
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– ziele angielskie
– kilka listków kolendry
– liście laurowe
– sól
– pieprz
– majeranek
– 1 łyżka mąki
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
Mięso pokrój w kostkę, oprusz szczyptą soli i pieprzu, na patelni rozgrzej masło, wrzuć mięso i smaż je przez kilka minut. Pokrój w kostkę warzywa i cebulę, a czosnek i liście kolendry posiekaj. Mięso przełóż do garnka, podlej bulionem i gotuj przez 15 min, po tym czasie dodaj wszystkie składniki, wraz z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i czarnego pieprzu, oraz liściem laurowym. Gulasz gotuj aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Na sam koniec dodaj szczyptę majeranku i zabiel wszystko mąką i jogurtem( mąkę i jogurt wymieszaj z 200ml gorącego wywaru). Tak przygotowany gulasz, podawaj z ryżem lub kaszą gryczaną.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

PS. Zapraszam także na mój kanał w serwisie YouTube >>>

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *