HobbyKulinaria

Gulasz. Sekret najlepszego przepisu

Historia zupy gulaszowej jest bardzo ciekawa (zresztą historyczny sposób jej przygotowania czasem stosowany jest nawet dziś). Mówi się, że danie to zostało wymyślone przez pasterzy, którzy przygotowywali je na świeżym powietrzu, w specjalnych dużych kotłach zawieszonych tuż nad ogniskiem.

Nasi przodkowie dodawali do gulaszu poza mięsem wszystko, co mieli w zasięgu ręki, tworząc smaczne i co najważniejsze bardzo sycące danie, które często pozwalało przetrwać im niełatwe noce. Wspomnę również że, do gulaszowej zupy nadaje się zarówno wołowina jak i wieprzowina. W przypadku mięsa wieprzowego należy jednak wybierać jedynie te, które nie jest tłuste, ani też nie posiada na swojej powierzchni włókien.

Przepis:

– 1kg szynki wieprzowej

– 500g schabu wieprzowego

– 2L bulionu

Zapraszam po więcej przepisów na mój kanał YouTube

– 1 marchewka

– kawałek pora

– 100g pieczarek

– kawałek selera

– 2 papryki

– 2 cebule

– 3 ziemniaki

– 1 puszka pomidorów

– 1 pęczek pietruszki

– 2 łyżeczki papryki słodkiej

– 0.5 łyżeczki papryki ostrej

– ziele angielskie (kilka ziarenek)

– pieprz w ziarnach ( kilka ziarenek)

– liście laurowe (kilka liści)

– sól

– pieprz

– majeranek

Mięso, marchewkę , pora, pieczarki, seler, paprykę, cebulę, oraz ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku podsmażamy, najpierw mięso z szynki, po czym zalewamy je bulionem i dodajemy słodką, oraz ostrą paprykę, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, oraz liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu.

Następnie podsmażamy cebulę, pieczątki, oraz paprykę i dodajemy je do garnka, w którym gotuję się mięso. Gdy wszystko gotuję się około 40 min, dodajemy podsmażone mięso ze schabu, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy następne 30 min, po czym dodajemy posiekany pęczek pietruszki, oraz pomidory z puszki. Zupę gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem, oraz dodajemy majeranek.

Zupa smakuję najlepiej podana z pieczywem.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments