Karkówka po cygańsku [PRZEPIS]
Uwaga miłośnicy kuchni po cygańsku, ten przepis zachwyci Wasze rodziny i znajomych. Oprócz tego, że jest nieziemsko pyszny, to na dodatek jest banalnie prosty w przygotowaniu. Karkówka po cygańsku to pyszne danie na rodzinny obiad albo na imprezę czy święta. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i soczysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek pieczarek, cebuli i papryki wzbogaca jej smak.
Przepis:
– 1.5kg karkówki
– 2 papryki
– 2 cebule
– 150g pieczarek
– ziele angielskie
– pieprz w ziarnach
– liść laurowy
– 1 łyżka przyprawy do mięs prymat
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 6 łyżek keczupu
– 2 łyżki masła
– sól
– pieprz
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 2cm. Następnie doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką, przyprawą prymat, roztopionym masłem i keczupem. Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić na dość grube plasterki, paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka.
Przygotować duże naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć połowę karkówki, na nią połowę dodatków (pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach), następnie kolejną porcję karkówki i resztę pozostałych składników. Sam wierzch warzyw, można dodatkowo przesmarować łyżką keczupu.
Piec pod przykryciem, w temperaturze 180⁰C przez 2 h, ostatnie 30 min zwiększyć temperaturę do 200⁰C. Pieczemy z funkcją termoobiegu.
Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM
Marzena