HobbyKulinaria

Karkówka po cygańsku [PRZEPIS]

Uwaga miłośnicy kuchni po cygańsku, ten przepis zachwyci Wasze rodziny i znajomych. Oprócz tego, że jest nieziemsko pyszny, to na dodatek jest banalnie prosty w przygotowaniu. Karkówka po cygańsku to pyszne danie na rodzinny obiad albo na imprezę czy święta. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i soczysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek pieczarek, cebuli i papryki wzbogaca jej smak.

Przepis:

– 1.5kg karkówki

– 2 papryki

Zapraszam po więcej przepisów na mój kanał YouTube

– 2 cebule

– 150g pieczarek

– ziele angielskie

– pieprz w ziarnach

– liść laurowy

– 1 łyżka przyprawy do mięs prymat

– 1 łyżka słodkiej papryki

– 6 łyżek keczupu

– 2 łyżki masła

– sól

– pieprz

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 2cm. Następnie doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką, przyprawą prymat, roztopionym masłem i keczupem. Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić na dość grube plasterki, paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka.

Przygotować duże naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć połowę karkówki, na nią połowę dodatków (pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach), następnie kolejną porcję karkówki i resztę pozostałych składników. Sam wierzch warzyw, można dodatkowo przesmarować łyżką keczupu.

Piec pod przykryciem, w temperaturze 180⁰C przez 2 h, ostatnie 30 min zwiększyć temperaturę do 200⁰C. Pieczemy z funkcją termoobiegu.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments