Klasyka niedzielnego stołu. Schabowy jeszcze lepiej! [PRZEPIS]
Klasyk, ale jednak trochę urozmaicony. Schab z pieczarkami, cebulką i żółtym serem w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z koperkiem, oraz marchewką z groszkiem.
Przepis:
– 7 plastrów schabu
– sól
– pieprz
– 3 jajka
– mąka
– bułka tarta
– olej do smażenia
* 400g pieczarek
* 2 cebule
* 1 łyżka masła
* pieprz
* sól
* 200g sery typu gouda
* marchewka
* groszek
* pieprz
* masło
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy, aż się zarumienią. Na końcu doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Plastry schabu o grubości 1,5 cm, rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, obtaczamy je w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety przekładamy na blaszkę, na każdy kawałek schabu wykładamy farsz, oraz starty ser, zapiekamy w piekarniku do momentu stopienia się sera.
Gotowe kotlety schabowe z pieczarkami i cebulką podajemy z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem, oraz dowolnymi surówkami. U mnie była to marchewka z groszkiem, obrane marchewki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody tak, żeby woda zakryła marchewkę, doprawimy do smaku solą i gotujemy pod przykryciem kilka minut, po czym dodajemy groszek, gotujemy jeszcze chwilę do miękkości warzyw, (nie mogą być rozgotowane). Odcedzamy, dodajemy szczyptę pieprzu i dużą łyżkę masła, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na krótką chwilę, po czym podajemy marchewkę jako dodatek do obiadu.
Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM
Marzena
Facebook Comments