HobbyKulinaria

Sekret soczystych kotletów mielonych. Już nigdy nie wyjdą suche!

Kotlety mielone to jedna z najczęściej pojawiających się potraw na polskich stołach. Proste w przygotowaniu niestety często wychodzą suche i mniej apetyczne. Jest sekret który pozwoli tego uniknąć.

Suche kotlety mielone powodują, że potrawa ta staje się nieapetyczna. Gospodynie domowe na ogół upatrują problemu w mięsie. Okazuje się jednak, że sekret soczystych kotletów mielonych kryje się gdzie indziej.

Powodem suchości kotletów mielonych jest na ogół brak w nich tradycyjnego składnika. Tradycyjna kuchnia radzi dodawać do nich zawsze chleb moczony w wodzie lub mleku. Obecnie wiele gospodyń zapomina o tym sądząc, że dodawanie chleba była podyktowane tylko oszczędnością mięsa. Co gorsza, często chleb zastępuje się bułką tartą lub mąką co jeszcze bardziej wysusza kotlety mielone.

Innym sposobem na soczyste kotlety jest dodanie poza moczonym chlebem ziemniaka. Niewielki ziemniak należy zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Powoduje to jeszcze większą soczystość kotletów mielonych oraz wzmacnia smak.

Ilość chleba oraz ziemniaków w mięsie należy dobrać zależnie od gustów domowników. Co do chleba radzi się na pół kilograma mięsa 3-4 namoczonych kromek. W wypadku ziemniaków na 500 gram mięsa wystarczy jeden średniej wielkości ziemniak.

Smacznego!

Źródło: PP

fot. ilust.

Facebook Comments