HobbyKulinaria

Krokiety z piekarnika [PRZEPIS]

Dziś przepis na krokiety pieczone w piekarniku, z wołowiną, wieprzowiną, parmezanem, goudą, pietruszką, pieczarkami i cebulą.

Przepis:

Ciasto na naleśniki:
– 1L mleka
– 5 jaj
– szczypta soli
– 400g mąki

Farsz na krokiety:
– 400g pieczarek
– 400g zmielonej wołowiny
– 400g zmielonej wieprzowiny
– 1 pęczek pietruszki
– 100g parmezanu
– 150g sera typu gouda
– 2 cebulę
– 2 łyżki przyprawy do mięs prymat
– 3 łyżki bułki tartej
– 3 jaja
– sól
– pieprz

Przygotować ciasto naleśnikowe, po czym usmażyć naleśniki. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na maśle. Wołowinę i wieprzowinę, zmieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, oraz przyprawą do mięs prymat, tak przygotowane mięso podsmażyć na maśle. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia i dodać do nich bułkę tartą i jaja. Wszystko ze sobą wymieszać. Na każdym naleśniku nakładać farsz i zawijać krokieta. Jeśli naleśniki były duże, radzę przekroić krokieta na dwie części. Tak przygotowane krokiety, maczać w rozmąconym jajku, obtaczać w bułce tartej, po czym układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200⁰C z funkcją termoobiegu, przez około 20min, aż krokiety się zarumienią.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

 

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *