KulinariaUroda i zdrowiezdrowie

Lekarze ostrzegają. Tych ryb nie kupuj nie święta!

Ryby ze względu na specyfikę odżywiania często w swoich organizmach kumulują toksyny i metale ciężkie. Jedzenie niektórych gatunków ryb jest uważane za szkodliwe i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Najgroźniejszą substancją jaką zawierają ryby jest rtęć. Jest ona niewyczuwalna w smaku oraz niewidoczna dla oka. Eksperci zbadali 65 gatunków ryb poławianych na całym świecie pod względem zawartości metali ciężkich a zwłaszcza rtęci.

Okazało się, że gatunkami które zawierają najwięcej szkodliwych substancji są: tuńczyk i makrela, ryby bardzo popularne na polskich stołach.

Dietetycy ostrzegają także przed stosowaniem nadmiaru soli podczas przyrządzania ryb. Odławiane i filetowane ryby są często zasalana już podczas ich obróbki w przetwórniach ryb. Dodatkowa sól może mieć niekorzystny wpływ na organizm.

Eksperci radzą też unikać smażonych ryb lub jeść je sporadycznie. Najzdrowsze są pieczone, gotowane lub duszone ryby. Zachowują one wszystkie swoje właściwości odżywcze.

Przy zakupie ryb należy także przemyśleć gatunki słodkowodne. Ryby hodowane w stawach są często skażone pestycydami które przenikają do wody z pól uprawnych. Ryby słodkowodne należy kupować przede wszystkim z lokalnych stawów. Należy unikać ryb importowanych, zwłaszcza z Azji gdzie nie przestrzega się norm bezpieczeństwa hodowli i produkcji żywności.

Źródło: pp

fot.ilust.

Facebook Comments