Najlepsi młodzi kucharze mieszkają w Tychach
Komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców tegorocznej edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
W tym roku konkurs cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem – wzięło w nim udział 38 ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Spośród 45 zgłoszeń konkursowych Komisja wyłoniła autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy otrzymali zaproszenie na galę finałową konkursu.– Dziękuję uczniom za przygotowanie prac konkursowych oraz ich nauczycielom za zaangażowanie i pomoc młodym kucharzom w zdobywaniu wiedzy i umiejętności. Dzięki Państwu młodzież rozwija swoje talenty i realizuje marzenia – powiedział wiceminister Krajewski. Wiceminister resortu rolnictwa podkreślił, że dzięki udziałowi w konkursie młodzi kucharze poznają polskie dziedzictwo kulinarne.
Zadanie konkursowe
Zadaniem konkursowym było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany, lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
Laureaci i nagrody
W konkursie laureatami zostali:
I miejsce – Zespół Szkół nr 7 w Tychach, Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz, danie: Kotleciki z jagnięciny podhalańskiej z kością / sos na bazie wiśni nadwiślanki z miętą i miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich / arancini z krupnioka śląskiego z oscypkiem – nagroda 3200 zł
II miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, Maria Solińska i Hubert Hyzopski, danie: Policzki wołowe z modrą kapustą, pierogami z fasoli i twarogu wędzonego, musem z jabłka grójeckiego i karmelizowaną śliwką – nagroda 2600 zł
III miejsce – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie Małgorzata Kubsik i Alicja Robak, danie: Rolada z ciasta piwnego z farszem z borowika i wielkopolskiego sera smażonego – nagroda 2200 zł
Pozostali laureaci otrzymali upominki o wartości 250 zł. Dodatkową nagrodą dla zwycięzców w tym roku jest przygotowanie zwycięskiego dania na żywo w programie telewizyjnym Pytanie na Śniadanie 30 listopada.
Rola oznaczeń dla producentów i konsumentów
Rejestracja nazwy produktu jako Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) lub Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS) gwarantuje, że nikt na terenie całej Unii Europejskiej nie może bezprawnie używać w obrocie zarejestrowanej nazwy. Przyznanie oznaczenia chroni zatem producentów przed nieuprawnionym wykorzystywaniem nazwy produktu i pozwala na podkreślenie unikalności produktu. Dla konsumentów natomiast oznaczenia są ważne, ponieważ:
Stanowią doskonałą informację marketingową na temat produktów o wysokiej wartości dodanej.
Dostarczają rzetelnej wiedzy o pochodzeniu produktów i ich cechach oraz tradycyjnych metodach produkcji.
Dają gwarancję oryginalności produktów.
Dają możliwość rozpoznania i nabycia przez zainteresowanych konsumentów produktów ze swojego lub innych regionów.
Źródło informacji: MRiRW za pap-mediaroom
fot. ilust.