Niebanalny omlet. Nie tylko na śniadanie [WIDEO]
Omlet, obok jajecznicy i jajek gotowanych to chyba najpopularniejsza potrawa śniadaniowa na świecie. Proste i banalne danie może jednak zaskoczyć gdy do jego przygotowania użyjemy odrobiny wyobraźni i porad Natalii – naszej ekspertki kulinarnej.
Do przygotowania omletu według Natalii potrzebujemy:
-
jajek (od 2 do +nieskończoności, zależnie od liczby przygotowywanych porcji)
-
ser żółty (starty lub w pokrojony na drobne kostki)
-
mleko
-
przyprawy (sól, pieprz…)
-
odrobina wyobraźnie (pomidory, pietruszka, papryka, szynka…)
-
pieczywo
Przygotowanie: jajka mieszamy z serem w proporcjach według smaku ze zdecydowaną przewagą jajek, dodajemy mleko (proporcje 1 łyżka stołowa na 1 jajko), przyprawy według gustów domowników (sól, pieprz, papryka…).
Patelnie pokrywamy cienką warstwą oleju i rozgrzewamy. Na patelnię wylewamy cienką warstwę przygotowanej masy jajecznej i po ścięciu się jajek zwijamy jak naleśnika. Warto pamiętać by patelnia była dobrze rozgrzana a masa jajeczna równomiernie przed zrolowaniem.
Zrolowaną warstwę przesuwamy na bok patelni i wlewamy kolejną porcję masy jajecznej i tu zaczyna się nasza magia. Zależnie od gustów domowników na kolejną warstwę możemy ułożyć ulubione składniki takie jak: pomidory, szynka, pietruszka, salami czy papryka. To co dodamy zależy od nas i gustu.
Proces rolowania kolejnych warstw możemy powtarzać dowolną ilość razy, choć aby nasz omlet – naleśnik nie był za gruby i zwarty nie polecamy więcej niż 3 warstw.
Podjemy z pieczywem według smaku.
OCENY REDAKCJI PO KONSUMPCJI:
-
łatwość i czas wykonania 8/10
-
smak 9/10
-
estetyka 8/10
Życzymy smacznego i zapraszamy do subskrypcji i zapoznania się z innymi video-przepisami Natalii: >>> GOTUJ Z RUDZIELCEM<<<
Źródło: pp
fot.Yt