HobbyKulinaria

Placek po węgiersku. Prosto, smacznie i po polsku…

Placek po węgiersku jest jednym z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Szczególnym uczuciem darzy się go w Małopolsce i na Podhalu. Placek po węgiersku – zbójnicku, to połączenie dwóch popularnych przysmaków naszej kuchni tradycyjnej. Placek po węgiersku składa się z klasycznego placka ziemniaczanego i uwielbianego przez wielu mięsnego gulaszu.

Przepis:

– 1kg wołowiny
– 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– oliwa z oliwek

– 300ml czerwonego słodkiego wina
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 5 liści laurowych
– 400ml bulionu wołowego

– 1 łyżka masła
– 2 czerwone papryki
– 250g pieczarek
– 6 ogórków kiszonych
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

– 1 łyżka mąki
– odrobina wody

Wołowinę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki, do której dodajemy posiekane szalotki i czosnek, następnie do mięsa dodajemy musztardę, paprykę w proszku, sól i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, po czym mięso szczelnie zamykamy i odkładamy na noc do lodówki.

Wołowinę wyjmujemy z lodówki, po czym podsmażamy ją przez około 5min, następnie do mięsa wlewamy czerwone wino i gotujemy wszystko przez około 10min, aż połowa wina odparuje, po upływie tego czasu do mięsa dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, oraz bulion wołowy.

Wszystko gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (około 2.5h). Na dużej patelni, na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, ogórka kiszonego i pieczarki, wszystko doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Warzywa dodajemy do mięsa 10min przed końcem jego gotowania. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, po czym zagęszczamy gulasz łyżką mąki rozbełtanej wcześniej w odrobinie wody. Gotowy gulasz podajemy z plackiem ziemniaczanym i gęsta śmietaną .

Placki ziemniaczane to proste, pożywne danie, którego głównym składnikiem są utarte na tarce surowe ziemniaki.

Przepis:

– 1kg ziemniaków
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka śmietany 18%
– ½ łyżeczki soli
– olej do smażenia

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Następnie ścieramy również cebulę i czosnek. Dodajemy jajka, mąkę, śmietanę, oraz sól. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Placki smażymy na głębokim oleju. Placek ziemniaczany o wielkości patelni smażymy około 3-4 min na jednej stronie, placek przewracamy i smażymy również z drugiej strony. Usmażony placek zdejmujemy z patelni i odsączamy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki podajemy z gulaszem i śmietaną.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

 

 

Facebook Comments

Jeden komentarz do “Placek po węgiersku. Prosto, smacznie i po polsku…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *