HobbyKulinaria

Pomidorowa – młodsza siostra rosołu jeszcze lepiej [PRZEPIS]

Pomidorowa to jedna z najbardziej popularnych zup. Ukochana zupa małych i dużych. Jej korzenie wcale nie są takie oczywiste…

Pomidory od wieków uprawiano w Ameryce Południowej, a do Europy trafiły w XVI wieku. Początkowo w ogóle ich nie jadano, wierzono, że ich kolor to ostrzeżenie przed trucizną, którą w sobie zawierają. Ówczesne pomidory nie do końca przypominały te obecne – były małe, wielkości pomidorków koktajlowych o kolorze żółtym. Do Polski trafiły przywiezione z Włoch przez Królową Bonę, która niewątpliwie była popularyzatorką spożywania zup.
Ja osobiście, zawsze w niedzielę gotuję więcej rosołu, po to, aby na drugi dzień ugotować pyszną pomidorową. W rosole zawsze zostawiam kilka warzyw, oraz kawałek mięsa, który rozdrabniam gotując zupę pomidorową.

Przepis:

Zapraszam po więcej przepisów na mój kanał YouTube
– 1.5L rosołu
– 2 puszki pomidorów
– 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
– pieprz
– sól
– majeranek
– bazylia
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– makaron
Do zagotowanego rosołu, dodaj pomidory z puszki(ja miałam włoskie koktajlowe), przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu, soli, majeranku oraz bazylii. Na koniec gotowania, zabiel zupę jogurtem naturalnym. Podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments

Jeden komentarz do “Pomidorowa – młodsza siostra rosołu jeszcze lepiej [PRZEPIS]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *