Przyprawa która pokonała raka!? Można ją dodać do wszystkiego
Polska kuchnia już dawno zaadoptowała przyprawy z całego świata. Jedna z nich, zbadana przez brytyjskich naukowców okazała się skuteczna w walce z rakiem. Zaskakujące wyniki badań zaskoczyły lekarzy.
Eksperci z renomowanej fundacji Cancer Research UK ujawnili szokujące wyniki badań. Kurkuma, popularna przyprawa pochodząca głównie z Indii okazała się skuteczna w walce z rakiem.
Naukowcy przeprowadzili eksperyment z udziałem ochotników, chorujących na raka gruczołowo-torbielowatego (oblak). Gdy w ich leczeniu zastosowano kurkumę zaobserwowano stabilizację ich stanu, a po sześciu znaczne zmniejszenie masy nowotworu i jego wielkości o 80 proc.– stwierdzają naukowcy.
Lecznicze właściwości kurkumy zapewnia wysoka koncentracja antyoksydantów pomaga ona zmniejszyć poziom cholesterolu u ludzi z chorobami serca oraz niwelować ryzyko rozwoju zaćmy, jaskry i zwyrodnienia plamki żółtej.
Lecznicze właściwości kurkumy są znane tradycyjnej medycynie hinduskiej. Jej stosowanie notuje się od 5000 lat.
W polskiej kuchni kurkumę stosuje się głównie jako przyprawę cury oraz jako barwnik do potraw takich jak jajecznica. Jej szersze zastosowanie może nie tylko chronić przed nowotworami ale i je leczyć.
Źródło: CRU/PP
Fot.: ilust.