HobbyKulinaria

Pulpeciki rybne – nie tylko na piątek [PRZEPIS]

Postanowiłam zrobić na obiad pulpeciki rybne, są one bardzo delikatne i kruche, podane w towarzystwie ziemniaków, oraz buraczków, będą pyszną alternatywą by urozmaicić sobie obiadowe danie.

Przepis:

– 800g pieczonego pstrąga lub łososia

Zapraszam po więcej przepisów na mój kanał YouTube
– 2 marchewki
– garść liści pietruszki
– 2 jaja
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka masła
– 1/2 limonki
– 500ml bulionu
– 300g śmietany 18%
– 1 łyżka mąki
– garść świeżego kopru
Rybę rozdrobnić na mniejsze kawałki, umiejętnie wybrać wszystkie ości, przełożyć do naczynia. Wcześniej ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, garść pietruszki posiekać. Wszystko wraz z łyżką masła, jajami, bułka tartą i sokiem z limonki, dodać do miski gdzie znajduję się ryba. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę, po czym zacząć formować pulpety. Bulion zagotować, wrzucić do niego pulpety, gdy zaczną się gotować, zmniejszyć płomień, po 5 min obrócić pulpety na drugą stronę, po upływie kolejnych 5 min, gdy są już ugotowane, wyjąć je na talerz. Do wywaru, dodać wcześniej przygotowaną zaklepkę z mąki i śmietany, intensywnie wymieszać. Na sam koniec dodać posiekany koperek i doprawić wszystko świeżo zmielony pieprzem, na tym etapie do sosu włożyć pulpety, a następnie cieszyć się ich smakiem.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments

Jeden komentarz do “Pulpeciki rybne – nie tylko na piątek [PRZEPIS]

Możliwość komentowania została wyłączona.