Ratuj swój mózg! Zmiany w diecie mogą ograniczyć problemy

Wszechobecna w pokarmach i napojach substancja jest uznawana przez naukowców za największego wroga sprawnego i zdrowego mózgu. Cukier, bo o nim mowa ma skrajnie niedobry wpływ na procesy metaboliczne w ludzkim mózgu.

Spożywanie cukru może doprowadzić do procesów zapalnych i nieodwracalnych zmian w mózgu. Niestety chodzi także o cukry zawarte w pokarmach i napojach.

Nawet osoby które nie słodzą napojów czy potraw i unikają słodyczy są często narażone na nadmierne spożycie cukru. Aby tego uniknąć warto czytać składniki kupowanych produktów. Cukier jest często dodawany także do potraw słonych czy pikantnych jako wzmacniacz smaku.

Faktem jest, że w naturze nie występuje taka ilość cukru, jaką obecnie spożywamy. Okazuje się, że organizm nie wypracował ewolucyjnie bezpiecznych ścieżek metabolizmu cukru – wyjaśnił Ginzburg, komentując wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Stanu Ohio (USA) na temat wpływu diety na ludzki mózg.

Ludzie, którzy nadużywają cukru, są bardziej narażeni na chorobę Alzheimera. Długotrwałe spożywanie cukru prowadzi do przyspieszonych negatywnych zmian w mózgu. Ilość dostarczanego dla organizmu cukru bezpośrednio odbija się na procesach starzenia się mózgu.

Problem z pamięcią, psychiczne zmęczenie i inne objawy wiązane z wiekiem są przyspieszone u osób spożywających nadmiar cukrów.

Zmiana w diecie i świadomy dobór produktów może zatrzymać negatywne procesy w mózgu oraz oddalić widmo problemów jakie do tej pory utożsamialiśmy tylko z wiekiem.

Źródło: pp

fot. ilust.

Facebook Comments