AktualnościHobbyKulinaria

Wzrost cen spowodował renesans domowych przetworów

Eksperci wskazują duże zmiany w zachowaniach konsumenckich Polaków. W sklepach kupujemy tańsze produkty a w polskich domach wracają przetwory, marynaty i konfitury.

r e k l a m a

Eksperci zwracają uwagę, że Polacy w sklepach coraz częściej wybierają tańsze produkty i niższej jakości. Znacznie częściej kupowana jest margaryna zamiast masła oraz tańsze wędliny zamiast mięsa.

Zdaniem Katarzyny Bosackiej znanej z promocji zdrowego żywienia w każdej sytuacji należy znaleźć jednak pozytywy. Okazuje się, że Polacy wracają m.in. do tworzenia własnych przetworów, marynat i konfitur.

Zaczęliśmy wracać do starych metod, z tego, co wiem, to wszyscy moi znajomi, przyjaciele robią weki, chodzą na grzyby, a to coś zbierają, a to coś zasadzili, a to coś przetwarzają, robią nalewkę. – podkreśla Bosacka na portalu Newseria.pl.

Pomimo wzrostu ludzi oszczędzających na jedzeniu okazuje się, że znaczna część Polaków nadal marnuje jedzenie m.in. poprzez powielanie błędów zakupowych. Polacy kupują dużo produktów na zapas co powoduje ich częste marnowanie.

Domowa golonka z butelki. Przepis jakim zaskoczysz gości i domowników

Źródło: Newseria/pp

fot. ilust.

r e k l a m a
Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *