Roślina której boją się wirusy
Lekarze i eksperci żywienia wzięli pod lupę chrzan. Ta niedoceniana roślina okazuje się znakomitym naturalnym lekiem a jej działania prewencyjne są niezastąpione.
Chrzan w polskiej kuchni łączy się naturalnie z jedzeniem białej kiełbasy. Jednak jego zastosowanie i formy podawania mogą być różne. Chrzan doskonale podkreśla smak surówek, jest też dobrym dodatkiem do potraw mięsnych gdzie sprawdza się w formie surowej – tartej.
Specjaliści do spraw żywienia zbadali prozdrowotne właściwości chrzanu. Okazuje się, że ta rodzima roślina jest znacznie bogatszym źródłem kwasu askorbinowego niż np. cytryna. Chrzan zawiera witaminy C, E, PP i witaminy grupy B. Jest bogaty w mikroelementy, aminokwasy i błonnik.
Ostry smak warzywo zawdzięcza olejkom gorczycowym. To właśnie ten składnik decyduje o wyjątkowości chrzanu. Olej gorczycowy ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Lekarze podkreślają, że chrzan jak każdy „lek” należy stosować z umiarem. W czasie ostrego stadium wszystkich chorób układu pokarmowego trzeba z niego zrezygnować. Jedzenie chrzanu jest również niewskazane w okresie ciąży i karmienia piersią.
Żródło: portal-polski
fot.ilust.