Gotuj z Rudzielcem – Rumowe kule niespodzianki bez pieczenia
Sezon na truskawki w pełni…
Z dodatkiem cukru, śmietany czy czekolady. Jako dodatek, deser, danie główne czy przekąska. W całości, w kawałku, bądź jako mus ! W każdej formie pyszne.
Truskawka ze śmietaną lub czekoladą to klasyk deserowy, a co się stanie jak go trochę podrasujemy?
Najbardziej uzależniający deser!
Idealny w swej prostocie, wybuchowy w smaku.
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Ilość porcji : ok 12 średniej wielkości kulek
Składniki:
- 400 g herbatników
- 150 g masła
- dżem porzeczkowy (lub inny kwaśny)
- rum
- 250 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru
- 300 g świeżych truskawek
- 2 tabliczki czekolady
- folia spożywcza
Sposób przygotowania:
- Herbatniki mielimy na proszek.
- W rondelku rozpuszczamy masło z jedną tabliczką czekolady. Rozpuszczoną masę przelewamy do herbatników. Dodajemy 3 łyżki rumu oraz 4 łyżki dżemu. Odstawiamy do lodówki.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem* Następnie dodajemy mascarpone w 3 turach i ucieramy na gładki krem.
- Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki.
- Folię dzielimy na równe duże kwadraty. Na środek foli kładziemy odrobinę ciasta i rozwałkowujemy na ok 0,5-1cm grubości. na środek nakładamy trochę kremu, następnie truskawkę i przykrywamy to drugą partią kremu. Pomagając sobie folią zawijamy kuleczki.
- Gotowe kuleczki zostawiamy na 2 godziny w lodówce ( jednak najlepiej na całą noc).
- Schłodzone porcje oblewamy rozpuszczona tabliczką czekolady, układamy truskawkę i odstawiamy do lodówki do ponownego schłodzenia.
*Śmietankę 36% ubijamy na sztywno na wysokich obrotach, do momentu zostawiania przez końcówki miksera wyraźnych śladów, wtedy zmniejszamy obroty i kontynuujemy ubijanie dodając mascarpone.
**Polewę do deseru robimy rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i wody. Musi mieć gęstą konsystencję.
>>>LIVE w którym pokazuję jak zawijać niespodzianki <<<
Zapraszam na moje media społecznościowe https://linktr.ee/rudzielllec . W każdy czwartek transmisje kulinarne.