Gotuj z Rudzielcem – Rumowe kule niespodzianki bez pieczenia

Sezon na truskawki w pełni…

Z dodatkiem cukru, śmietany czy czekolady. Jako dodatek, deser, danie główne czy przekąska. W całości, w kawałku, bądź jako mus ! W każdej formie pyszne.

Truskawka ze śmietaną lub czekoladą to klasyk deserowy, a co się stanie jak go trochę podrasujemy?

Najbardziej uzależniający deser!

Idealny w swej prostocie, wybuchowy w smaku.

Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia

Ilość porcji : ok 12 średniej wielkości kulek

Składniki:

  • 400 g herbatników
  • 150 g masła
  • dżem porzeczkowy (lub inny kwaśny)
  • rum
  • 250 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru
  • 300 g świeżych truskawek
  • 2 tabliczki czekolady
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki mielimy na proszek.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło z jedną tabliczką czekolady. Rozpuszczoną masę przelewamy do herbatników. Dodajemy 3 łyżki rumu oraz 4 łyżki dżemu. Odstawiamy do lodówki.
  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem* Następnie dodajemy mascarpone w 3 turach i ucieramy na gładki krem.
  4. Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki.
  5. Folię dzielimy na równe duże kwadraty. Na środek foli kładziemy odrobinę ciasta i rozwałkowujemy na ok 0,5-1cm grubości. na środek nakładamy trochę kremu, następnie truskawkę i przykrywamy to drugą partią kremu. Pomagając sobie folią zawijamy kuleczki.
  6. Gotowe kuleczki zostawiamy na 2 godziny w lodówce ( jednak najlepiej na całą noc).
  7. Schłodzone porcje oblewamy rozpuszczona tabliczką czekolady, układamy truskawkę i odstawiamy do lodówki do ponownego schłodzenia.

*Śmietankę 36% ubijamy na sztywno na wysokich obrotach, do momentu zostawiania przez końcówki miksera wyraźnych śladów, wtedy zmniejszamy obroty i kontynuujemy ubijanie dodając mascarpone.

**Polewę do deseru robimy rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i wody. Musi mieć gęstą konsystencję.

>>>LIVE w którym pokazuję jak zawijać niespodzianki <<<

Smacznego Natalia !

Zapraszam na moje media społecznościowe https://linktr.ee/rudzielllec . W każdy czwartek transmisje kulinarne.

 

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.