Sos feta. Przepyszny i zdrowy dodatek nie tylko do mięs [PRZEPIS]

Absolutnie fenomenalny sos do mięs z grilla – zwłaszcza do karkówki, ale nie tylko! stanowi również świetny dodatek do ryb, pokrojonych surowych warzyw, jak i warzyw pieczonych i grillowanych.

PRZEPIS NA SOS FETA:

– 250g sera feta
– 4 duże łyżki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
– 2 łyżki soku z cytryny
– szczypta świeżo zmielonego pieprzu
– garść świeżo posiekanych liści kolendry

W jednym naczyniu umieszczamy ser, jogurt naturalny, sok z cytryny, jedną łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę pieprzu, następnie wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity kremowy sos. Na koniec dodajemy do naczynia posiekaną kolendrę i jeśli jest taka potrzeba, to odrobinę soli (chodź uważam, że sos jest wystarczająco słony, feta tutaj robi porządną “robotę”). Całość mieszamy jeszcze przez chwilę, po czym gotowy sos przekładamy do dipówek, skrapiamy go oliwą z oliwek i podajemy do ulubionych dań.

P.s. zamiast kolendry, możesz dodać koperek, tymianek, lub inne ulubione – świeże zioła. Jeśli lubisz, możesz również dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Więcej przepisów na moim kanale YouTube

Facebook Comments

Jeden komentarz do “Sos feta. Przepyszny i zdrowy dodatek nie tylko do mięs [PRZEPIS]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *