Zdrożeje mięso. Wszystko dla dobra konsumentów
Europosłowie z komisji ochrony środowiska naturalnego, zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności zaproponowali nowe rozwiązanie podatkowe. Ma ono na celu podwyższenie cen mięsa i jego przetworów. Wszystko dla dobra konsumentów i planety.
Nowy pomysł przedstawicieli UE ma na celu zwiększenie podatku VAT na mięso i jego przetwory. Pomysł podwyżki podatku a tym samym cen na mięso jest uzasadniony „śladem węglowym” czyli ilością CO2 wytwarzanego przez zwierzęta hodowlane. W zamian za to proponowane jest zniesienie podatku VAT na warzywa i owoce.
UE zamierza przekształcić sposób produkcji i konsumpcji żywności w Europie, by zmniejszyć ślad środowiskowy systemów żywnościowych i wzmocnić ich odporność na kryzysy. Chodzi też o to, by zapewnić obecnym i przyszłym pokoleniom zdrową i przystępną cenowo żywność – można przeczytać na stronie Rady Unii Europejskiej.
Pomysł krytykują producenci żywności, głównie mięsa. Także niezależni ekonomiści widzą brak logiki i sensu w sztucznym regulowaniu popytu i podaży. Eksperci twierdzą, że istotniejsza od kierowania cenowego jest polityka informacyjna, promująca zdrowe żywienie i działania proekologiczne.
Źródło: PE/PP
fot.ilust.