Gotuj z Rudzielcem – wegetariańskie kuleczki a’la pulpeciki

*W sosie dowolnym, a konkretnie na taki na jaki Wam przyjdzie ochota*

Składniki:

  •  pół szklanki soczewicy (u mnie czerwona)
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • jajko (opcjonalnie)
  • olej
  • przyprawy : przyprawa do mięsa, ulubione zioła, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Opłucz dokładnie soczewicę i kaszę, a następnie ugotuj je. Kiedy soczewicą będzie już miękka odcedzamy całość i blendujemy.

 Do zblendowanej masy dodajemy przyprawy i jajko.

Następnie smarujemy ręce olejem i formujemy kuleczki (mi wyszło chyba że 100 malutkich kuleczek ).

Można je smażyć lub piec (180° około 25-30 minut)

Podawaj z ulubionym sosem (próbowałam z trzema sosami i uważam ,że najlepiej komponują się z sosem pomidorowym).

Smacznego Natalia!

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na mój kanał YouTube

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *