Gotuj z Rudzielcem – wegetariańskie kuleczki a’la pulpeciki
*W sosie dowolnym, a konkretnie na taki na jaki Wam przyjdzie ochota*
Składniki:
- pół szklanki soczewicy (u mnie czerwona)
- pół szklanki kaszy jaglanej
- jajko (opcjonalnie)
- olej
- przyprawy : przyprawa do mięsa, ulubione zioła, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Opłucz dokładnie soczewicę i kaszę, a następnie ugotuj je. Kiedy soczewicą będzie już miękka odcedzamy całość i blendujemy.
Do zblendowanej masy dodajemy przyprawy i jajko.
Następnie smarujemy ręce olejem i formujemy kuleczki (mi wyszło chyba że 100 malutkich kuleczek ).
Można je smażyć lub piec (180° około 25-30 minut)
Podawaj z ulubionym sosem (próbowałam z trzema sosami i uważam ,że najlepiej komponują się z sosem pomidorowym).
Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na mój kanał YouTube
Facebook Comments