HobbyKulinaria

Zupa śledziowa. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole [PRZEPIS]

Jeśli usłyszycie słowo rosopita, zapewne z niczym Wam się ono nie skojarzy. A może bywaliście, lub pochodzicie z Kujaw? Jeśli tak, to wiecie że rosopita, to nic innego jak zupa śledziowa. Jest to potrawa prosta, ależ jaka pyszna w smaku. Ja, osobiście jestem fanatykiem zupy śledziowej i mogłabym ją jeść codziennie. Dlatego też, rosopita gości w mojej kuchni częściej, niż tylko w okresie Adwentu, Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, czy w Wielki Piątek.

Przepis :
– 6 filetów śledziowych
– 2 cebule
– 600ml przegotowanej wystudzonej wody
– 600g śmietany 18%
– szczypta pieprzu
– 1.5kg ziemniaków
Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 4 godziny. Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem, aby ją sparzyć. Sparzoną cebulę, śmietanę, oraz świeżo zmielony pieprz dodajemy do wody, w której znajdują się śledzie. Następnie wszystko dokładnie mieszamy przez dłuższą chwilę. Gotową zupę śledziową, podajemy z ziemniakami w mundurkach. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie umieszczamy je w garnku z osoloną wodą i gotujemy je, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odstawiamy ziemniaki do lekkiego przestygnięcia, a potem obieramy je ze skórki.
Warto wiedzieć:
(Jeśli posiadamy solone śledzie w całości, wyciągamy z nich mlecze, po czym rozcieramy je z łyżeczką cukru. Powstałe mleczko dodajemy do zupy).

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

ps. Zapraszam także na mój kanał w serwisie YouTube
Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *