HobbyKulinaria

“Fish and chips” po polsku, czyli łosoś z piekarnika z frytkami [PRZEPIS]

Dziś na obiad miałam łososia, pieczonego w piekarniku, frytki i sałatkę. Danie proste a smaczne dla domowników w każdym wieku.

Łosoś kiedyś uchodził za rybę luksusową, teraz jadamy go nie tylko od święta. Doskonale nadaje się na szybki obiad, nie obędzie się bez niego żadne przyjęcie. Łatwo go przygotować na wiele sposobów – w każdej postaci jest pyszny. Ale przede wszystkim to morska zdrowa ryba, którą warto jeść ze względu na jej właściwości. Niezależnie od odmiany, łosoś jest rybą pełną zalet: bogatą w białko, witaminy A, D i E. Łosoś należy do ryb tłustych, pamiętajmy również że, największą zaletą tej ryby są zawarte w nim korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3.

Przepis:
– 800g łososia
– sól
– pieprz
– suszona tatka pietruszki
– sok z połowy cytryny
– płynne masło
Łososia opruszyć solą, pieprzem i natką pietruszki, polać go sokiem z cytryny oraz masłem. Piec go na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, z funkcją termoobiegu, w temperaturze 200⁰C pod przykryciem. Ostatnie 5 min piec bez przykrycia. Pamiętajmy że, każde mięso pieczone, w tym także ryba, skorzysta na smaku i fakturze, jeśli po upieczeniu “odpocznie” przez 5-10 minut. W tym czasie, temperatura się w nim wyrówna, a wilgoć w jego wnętrzu rozłoży się równomiernie. Do tak przyrządzonego łososia, idealnie pasuje sałatka z winegretem, z sałaty lodowej, papryki, pomidorków koktajlowych, ogórka zielonego, sera fety oraz ciemnego winogrona.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments