Codzienny błąd milionów Polaków
Badania naukowe od lat wskazują na ryzyko związane z nieodpowiednim wyborem i przygotowaniem ziemniaków. Mogą one poważnie zaszkodzić na układ sercowo-naczyniowy.
Ziemniaki są w Polsce nieodzownym składnikiem obiadów. Dodaje się je także do sałatek lub spożywa w formie frytek lub smażonej.
Jak udowadniają badania naukowe, wpływ ziemniaków na zdrowie jest bardzo duży. Nieodpowiedni wybór produktu oraz niewłaściwe przygotowanie gotowych potraw z ziemniakami może mieć zgubne skutki dla zdrowia.
Już na etapie zakupu ziemniaków ważne jest zwracane uwagi na kilka czynników. Nie należy kupować ziemniaków. Eksperci radzą by wybierać ziemniaki średnie i duże. Muszą one być dojrzałe. Nie należy kupować ziemniaków z zielonym zabarwieniem oraz bardzo twardych. Wyjątkiem od tej reguły są tak zwane ziemniaki młode.
Nie polecane są ziemniaki pochodzące z krajów takich jak Egipt czy Tunezja. Importowane ziemniaki są uprawiane przy zastosowaniu nawozów które są zabronione w Europie. Kupując ziemniaki najlepiej wybierać te które pochodzą z Polski lub terenu UE.
Gotując ziemniaki należy ograniczać stosowanie soli. Może ona pozbawiać ziemniaki nie tylko naturalnego smaku ale i niektórych składników mineralnych. Uważać także należy na ziemniaki przygotowywane w lokalach gastronomicznych. Niektóre kuchnie by przyspieszyć proces gotowania ziemniaków dodają do wody substancje chemiczne podnoszące temperaturę gotującej się wody.
Przy smażeniu ziemniaków czy to w formie frytek czy placków należy stosować maksymalnie rozgrzany olej w celu skrócenia procesu przygotowania ziemniaków w tej formie. Pamiętać należy także o odseparowaniu tłuszczu od gotowych produktów przed ich podaniem.
Jako najzdrowszą formę przygotowania ziemniaków eksperci podają gotowanie ich w całości wraz ze skórką która zawiera dużo potasu. Do tego celu idealne są ziemniaki młode podawane z pietruszką lub koperkiem z minimalną ilością soli.
Źródło: portal-polski
fot. ilust.