CelebryciHobbyKulinaria

Jak ugotować ziemniaki w 3 minuty? Tajemnica szefów kuchni

Gotowanie ziemniaków w warunkach domowych trwa nawet pół godziny. Okazuje się, że są proste sposoby by skrócić ten proces nawet do 3 minut.

Gotowanie ziemniaków to często najdłuższy proces związany z przygotowaniem obiadu. Obieranie ziemniaków, krojenie i gotowanie to często ponad pół godziny pracy przy codziennym obiedzie.

Szefowie kuchni zdradzają sekrety dzięki którym ziemniaki będą gotowały się szybciej nie tracąc swoich właściwości.

Jednym ze sposób na przyspieszenie gotowania się ziemniaków jest dodanie do wody sody. Powoduje to wzrost temperatury wrzenia wody a tym samym skraca czas gotowania ziemniaków.

Naturalnym sposobem jest też pokrojenie ziemniaków w drobną kostkę (np. do sałatki). Tak przygotowane ziemniaki wrzucone do wrzącej wody mogą być gotowe nawet w 3 minuty.

Warto po takim gotowaniu oblać ziemniaki zimna wodą. Zapobiegnie to ich rozpadaniu się podczas mieszania składników sałatki.

Źródło: pp

fot. ilust.

Facebook Comments