HobbyKulinaria

Kurczak z dżemem? Tego jeszcze nie jadłeś… [PRZEPIS]

Dziś mam dla Was propozycje na pyszny obiad. Kurczak curry pieczony w całości, nadziewany jabłkiem i pomarańczą, w glazurze z dżemu dyniowo-pomarańczowego.

Przepis:

Zapraszam po więcej przepisów na mój kanał YouTube
– 2kg kurczak
– sól
– pieprz
– 2 łyżeczki curry
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 2 jabłka
– 2 pomarańcze
– 3 lub 4 łyżeczki dżemu dyniowo-pomarańczowego
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć całego solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. W miseczce umieścić przyprawę curry, paprykę, roztopione masło oraz cebulę i czosnek. Tak przygotowaną marynatą, natrzeć całego kurczaka, po czym odstawić go do lodówki na noc.
/Następnego dnia, obrać i pokroić w słupki jabłka i pomarańczę. Połową owoców nafaszerować kurczaka, a resztą obłożyć go wokół. Kurczaka posmarować dżemem dyniowo-pomarańczowym, lub glazurą z pomarańczy. Piec 2 h w temperaturze 180⁰C z funkcją termoobiegu. Warto w czasie pieczenia, polewać kurczaka powstałym sokiem. Przez cały okres pieczenia, kurczak był przykryty papierem do pieczenia.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments