HobbyKulinaria

Kluski na parze, buchty, pampuchy, parowańce, pyzy… Wiele imion jedno danie? [PRZEPIS]

Na temat tego dania rozgorzało wiele dyskusji, bowiem niejedno ma imię…ale nie jest to powód, który wprawia ludzi w konsternację. Można je podawać na kilka sposobów – jeśli jedliście je na słodko, to pewnie zaskoczy Was, że inni podają je z mięsem. Pyszne i puszyste pampuchy.

Przepis:

Zapraszam po więcej przepisów na mój kanał YouTube
– 700g mąki pszennej
– 70g drożdży
– 350ml mleka
– 2 jajka
– 2 płaskie łyżeczki soli
– 3 płaskie łyżki cukru
– 150g masła
W miseczce kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, 2 łyżki mąki i dodajemy 6 łyżek ciepłego mleka. Rozczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (do wyrośnięcia na około 10 minut). Masło roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, wlewamy wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, wystudzone masło i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, zagniatamy je jeszcze raz, po czym podsypujemy stolnicę mąką i zaczynamy na niej układać uformowane bułeczki, pozostawiamy je jeszcze na dłuższą chwilę do wyrośnięcia. Następnie na garnku z wodą przewiązujemy tetrę lub gazę i gotujemy wodę, układamy bułeczki (u mnie weszło po 4) i przykrywamy dużą miską.
Bułeczki parujemy około 8 – 9 minut aż się napuszą. Po uparowaniu takie bułeczki podajemy do obiadu z sosem i mięsem lub na słodko z sosami owocowymi.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments