Polski „przysmak” wybrany najgorszą zupą świata
Renomowany portal kulinarny TasteAtlas stworzył ranking najgorszych zup świata. Aż trzy polskie zupy znalazły się w zestawieniu a jedna z nich zajęła bezkonkurencyjnie pierwsze miejsce.
Portal TasteAtlas przeprowadził globalne głosowanie na najgorszą zupę na świecie. Internauci z całego świata mogli wybierać wśród kilkudziesięciu zup.
W rankingu pierwsze miejsce zajęła polska czernina, zupa obecna w polskiej tradycji kulinarnej od XVII wieku. Przyrządza się ją z krwi kaczki, gęsi lub królika. Podaje się ja na ogół z makaronem. Czernina jest przysmakiem wielu Polaków i elementem kuchni regionalnej głównie Podlasia.
Blogerka kulinarna Marzena Kowalska, tak ocenia ten nietypowy przysmak:
Czernina w naszym kraju jest uznawana za danie kontrowersyjne. Wielu z nas zarzeka się, że nie lubi jej spożywać, choć dużo z tych osób jej nie próbowało. Dlaczego? Ponieważ czarną plewkę robi się na bazie rosołu i krwi. Nie wszystkim to odpowiada.
Także inni eksperci kulinarni komentując ten wybór podkreślali, że głosujący nie kierowali się smakiem egzotycznej dla nich potrawy ale oceną jej kluczowego składniku czyli krew. Głosujący z całego świata zapewne nigdy nie zetknęli się z czerniną czy innymi polskimi zupami ocenianymi na podstawie składników lub nazwy.
W rankingu poza czerniną znalazły się także dwie inne polskie zupy; śląska wodzianka – zupa z wody i chleba oraz flaki.
źródło: AT/PP
fot. ilsut.
Osobiscie nie lubie czerniny. Ale jest wielu jej fanow.