HobbyKulinaria

Imprezowy hit z tuńczyka [PRZEPIS]

Pyszna i szybka sałatka z tuńczykiem z puszki, świetnie nadaję się na śniadanie, kolację, lub imprezę.

Przepis:
– 150g kukurydzy z puszki
– 350g tuńczyka z puszki
– 7 ogórków konserwowych
– 1 średniej wielkości cebula czerwona
– 100g ryżu
– sól
– pieprz
– 3-4 łyżki majonezu
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ja najczęściej do sałatek używam ryżu parboiled, gdyż zachowuje swój kształt i się nie rozgotowuje. Kukurydzę konserwową i tuńczyka odsączyć z zalewy. Ogórki konserwowe również odsączyć z zalewy octowej, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać, a następnie dość drobno posiekać.
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez (wedle uznania, ja dałam około 4 łyżek), delikatnie wymieszać. Doprawić sałatkę do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce by smaki nieco się przegryzły.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *