KulinariaMedycynaUroda i zdrowie

ASPARTAN. Rakotwórcza bomba z opóźnionym zapłonem?!

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała aspartam (sztuczny środek słodzący) jako potencjalnie rakotwórczy dla ludzi. Asartan jest popularnym środkiem słodzącym w napojach i potrawach oznaczanych jako; niezawierających cukru.

Wiele osób w dbałości o zdrowie wybiera produkty „bez cukru”. Jako substancję słodzącą używa się w nich głównie aspartanu, chemicznej substancji o właściwościach słodzących.

Jak wynika z licznych badań aspartan może wywoływać raka oraz inne niebezpieczne choroby.

Aspartan jest stosowany w przemyśle spożywczym od lat 80-tych XX wieku. Jego działanie na zdrowie nie jest do końca znane a długofalowe skutki uboczne są odkrywane dopiero obecnie.

Póki co problem ignoruje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) związana z globalnymi koncernami spożywczymi.

Oceny aspartamu wykazały, że chociaż bezpieczeństwo przy powszechnie stosowanych dawkach nie jest głównym problemem, opisano potencjalne skutki, które wymagają większej liczby dokładniejszych badań – powiedział dr Moez Sanaa, szef WHO ds. Food and Nutrition Unit.

Eksperci podkreślają jednak, że dowody rakotwórczości aspartanu są nadal ograniczone i wymagają dalszych badań.

Potrzebujemy lepszych badań z dłuższą obserwacją i powtarzanymi kwestionariuszami dietetycznymi w istniejących kohortach. Potrzebujemy randomizowanych badań kontrolowanych, w tym badań mechanistycznych szlaków istotnych dla regulacji insuliny, zespołu metabolicznego i cukrzycy, szczególnie związanych z rakotwórczością – powiedziała dr Mary Schubauer-Berigan z programu IARC Monographs.

Naukowcy wciąż spierają się nad szkodliwością aspartanu. Powiązanie jednej z tysięcy substancji jakie zawiera przetworzona żywność z poszczególnymi przypadkami raka jest trudne i wymaga dalszych lat badań.

Źródło: pp

fot. ilust.

Facebook Comments