HobbyKulinaria

Fasolka po bretońsku prosto z polskiej kuchni [PRZEPIS]

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą to klasyczne, bardzo sycące, pyszne i nieskomplikowane polskie danie jednogarnkowe, które osobiście uwielbiam. Wypróbuj mój przepis, na tradycyjną, domową fasolkę po bretońsku.

Przepis:
– 500g fasoli Jaś
– 1.5L rosołu
– 1kg łopatki wieprzowej
– 250g boczku
– 2 cebule
– 600g kiełbasy
– 2 puszki pomidorów
– 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– Sól
– Pieprz
– Ziele angielskie
– Liście laurowe
– Majeranek
– Ostra papryka w proszku
– Słodka papryka
Fasolę przepłukujemy i zalewamy zimna wodą – odstawiamy na 4-6h. Następnie odlewamy wodę, fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy rosołem. Do garnka dodajemy szczyptę majeranku, 3 ziela angielskie, 4 liście laurowe i kilka ziaren całego pieprzu. Wszystko zagotowujemy. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do gotującej się fasolki. Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na suchej patelni. Zrumieniony boczek dodajemy do fasoli starając się, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojona w piórka. Gdy się zezłoci dodajemy kiełbasę pokrojona w kostkę.
Kiełbaskę zrumieniamy, a następnie dodajemy do gotującej się fasolki. Całość gotujemy do miękkości fasoli(trwa to zwykle ok. 1,5-2 h). Ma ona być miękka, ale nadal jędrna. Gdy fasola już będzie prawie miękka wrzucamy pomidory z puszki i jeszcze chwilę wszystko gotujemy. Na końcu dodajemy 4 łyżki koncentratu (przecieru) pomidorowego, oraz doprawiamy wszystko słodką papryką, ostrą papryką ( po ok. 3/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem. Możemy także dodać dodatkową szczyptę majeranku.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *