HobbyKulinaria

Idealny obiad na upalne dni. Kasza gryczana z warzywami

Obiady w upalne dni powinny być lekkie, pełne sezonowych warzyw i owoców. Dania powinny być szybkie i proste. Idealnie sprawdzą się wszystkie chłodniki warzywne, sałatki oraz makarony i kasze!

Kasza gryczana jest zaliczana do polskich superfood ze względu na jej niewątpliwie bogaty skład odżywczy, m.in. działa przeciwzapalnie, poprawia ciśnienie krwi a nawet obniża ciśnienie.

Kasza gryczana z warzywami

Ilość porcji : 4

Czas przygotowania : 30 minut

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 2 cukinie
  • bakłażan
  • 3 cebule
  • dwie papryki
  • 300 g pieczarek
  • 400 g szynki
  • 500 g pomidorów
  • olej
  • sól i pieprz
  • ulubione przyprawy, np. czosnek w płatkach, papryka w proszku, majeranek, koperek

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę (bądź inny ulubiony kształt). Do garnka dajemy dwie-trzy łyżki oleju i smażymy chwile warzywa.

Szynkę kroimy w dowolny kształt i dodajemy do jarzyn. Całość chwile smażymy.

Wsypujemy kaszę, dolewamy 2 szklanki wody i całość doprawiamy.

Całość co jakiś czas mieszamy.

Po około 20 minutach danie powinno być gotowe ( kasza musi być miękka i napęczniała).

 

Wskazówki:

  1. Warzywa fajnie smakują kiedy są al dente.
  2. Pomidory najlepiej przed krojeniem obrać ze skórki.
  3. Kaszę przed wsypaniem do garnka najlepiej przepłukać ciepłą wodą.
  4. Zamiast pomidorów można dać pomidory z puszki bądź przecier pomidorowy/passate.
  5. Papryki w dwóch różnych kolorach urozmaicą kaszę.

Smacznego Natalia!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *