Idealny obiad na upalne dni. Kasza gryczana z warzywami
Obiady w upalne dni powinny być lekkie, pełne sezonowych warzyw i owoców. Dania powinny być szybkie i proste. Idealnie sprawdzą się wszystkie chłodniki warzywne, sałatki oraz makarony i kasze!
Kasza gryczana jest zaliczana do polskich superfood ze względu na jej niewątpliwie bogaty skład odżywczy, m.in. działa przeciwzapalnie, poprawia ciśnienie krwi a nawet obniża ciśnienie.
Kasza gryczana z warzywami
Ilość porcji : 4
Czas przygotowania : 30 minut
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- 2 cukinie
- bakłażan
- 3 cebule
- dwie papryki
- 300 g pieczarek
- 400 g szynki
- 500 g pomidorów
- olej
- sól i pieprz
- ulubione przyprawy, np. czosnek w płatkach, papryka w proszku, majeranek, koperek
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę (bądź inny ulubiony kształt). Do garnka dajemy dwie-trzy łyżki oleju i smażymy chwile warzywa.
Szynkę kroimy w dowolny kształt i dodajemy do jarzyn. Całość chwile smażymy.
Wsypujemy kaszę, dolewamy 2 szklanki wody i całość doprawiamy.
Całość co jakiś czas mieszamy.
Po około 20 minutach danie powinno być gotowe ( kasza musi być miękka i napęczniała).
Wskazówki:
- Warzywa fajnie smakują kiedy są al dente.
- Pomidory najlepiej przed krojeniem obrać ze skórki.
- Kaszę przed wsypaniem do garnka najlepiej przepłukać ciepłą wodą.
- Zamiast pomidorów można dać pomidory z puszki bądź przecier pomidorowy/passate.
- Papryki w dwóch różnych kolorach urozmaicą kaszę.