Najlepsza zupa klopsikowa jaką zjesz! Wypróbuj ten przepis

Zupa klopsikowa, to danie regionalne z województwa kujawsko-pomorskiego. Jest pyszna i sycąca, a ponadto – można ją robić na różne sposoby, najważniejsze jest tylko to, aby znajdowały się w niej przepyszne, delikatne, ale wyraziste w smaku klopsiki.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju i masła. Do garnka dodajemy 4 starte marchewki i 3 drobno posiekane szalotki. Wszystko smażymy około 4 minut, lub do chwili, gdy cebula się zeszkli. Następnie dodajemy około 200g świeżego szpinaku, ziele angielskie i liście laurowe, po chwili smażenia, wlewamy do garnka wodę i dodajemy takie przyprawy jak sól, pieprz i curry – które nada zupie wyjątkowy posmak. Następnie doprowadzamy zupę do wrzenia. Z mielonej wołowiny(1kg), 1 drobno posiekanej cebuli, 2 jajek, bułki tartej, 2 łyżek kaszy manny, soli, pieprzu i ulubionych przypraw, tworzę jednolitą masę, z której formuje małe klopsiki – wielkości orzecha laskowego. Następnie klopsiki dodajemy do zupy i gotujemy wszystko na średnim ogniu, przez około 10 minut. Na koniec zagęszczamy zupę śmietaną. Chodź ja użyłam zwykłej śmietany, to Wam polecam użyć śmietanki 30. Zupę podałam z domowymi kluseczkami, które robi się tak jak kluski śląskie, ale do masy dodaje się również odrobinę mąki pszennej. Kluseczki gotuję się oddzielnie, a później tylko dodaje się je do zupy. Połączenie smaków w tej zupie, jest idealne. Był to mój pierwszy raz jeśli chodzi o zupę klopsikową, ale napewno nie ostatni .

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

ps. Zapraszam także na mój kanał w serwisie YouTube
Facebook Comments

Jeden komentarz do “Najlepsza zupa klopsikowa jaką zjesz! Wypróbuj ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *