HobbyKulinariazdrowie

Karkówka według eksperta. Zobacz jak rozpoznać i przyrządzić najlepszą [PRZEPIS]

Dziś przepis na karkówkę, duszoną w cebuli. Ja, jako córka i wnuczka rzeźnika, wystarczy że spojrzę na mięso i wiem o nim wszystko. Taki atrybut w oczach, posiadają również moje siostry i nasza mama. W wyborze i przygotowaniu mięs, jesteśmy perfekcyjne. A to kilka wskazówek dla Ciebie.

Karkówka powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra. Mięso, z którego wycieka woda, oznacza że było moczone w wodzie i zapewne mieszkają już w nim bakterie. Końcówki mięsa, powinny być świeże, czyli niewysuszone. Zapach karkówki powinien być świeży i naturalny. Zapach chemii może świadczyć o tym, że karkówka była reanimowana. Kupując karkówkę, sprawdź czy w składzie mięsa, nie ma żadnych środków chemicznych lub soi, która jest świetnym wypełniaczem.
Przepis:

– 1kg karkówki

Zapraszam po więcej przepisów na mój kanał YouTube
– musztarda
– sól
– pieprz
– liść laurowy
– pieprz w ziarnach
– ziele angielskie
– 2 lub 3 duże cebule
– 1/2 łyżeczki papryki
Pokroić karkówkę na plastry o grubości 2cm, każdy kawałek osolić i opieprzyć, oraz przesmarować musztardą z dwóch stron. Tak przygotowane mięso, przełożyć do naczynia i szczelnie zamknąć, po czym odstawić na 2h do lodówki. Po upływie tego czasu, wyjąć mięso z lodówki i obsmażyć każdy kawałek na dobrze rozgrzanej patelni. Mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać kilka liści laurowych, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
Karkówkę duś na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Pod koniec gotowania, dodaj szczyptę soli oraz pół łyżeczki papryki. Sos powinien się sam zredukować, a cebula powinna go zagęścić. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt rzadki, zagęszczamy go śmietaną lub jogurtem naturalnym. Podajemy w towarzystwie ziemniaków, ćwikły lub buraczków.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments