HobbyKulinaria

Kasza jaglana w elitarnym towarzystwie [PRZEPIS]

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak, oraz świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś, warto ją jeść, ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze, jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.

Kasza jaglana, podana w towarzystwie krewetek, oraz szparagów.
Przepis:
– 200g kaszy jaglanej
– przyprawa curry

– 2 łyżki masła

Zapraszam po więcej przepisów na mój kanał YouTube
* 500g krewetek
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka sosu typu worcester
* garść kopru
* sól
* pieprz
– 1 pęczek szparagów
– 2 łyżki masła
– sól
– pieprz
– parmezan
Kaszę jaglaną, ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, lekko ostudzić, po czym przełożyć na dużą patelnię i podsmażyć na maśle, z szczyptą curry. Na woku, podgrzać łyżkę masła, dodać do niego posiekany czosnek i smażyć go, przez pół minuty. Wlać sos worcester i dodać krewetki, posiekany koperek, oraz sól i pieprz. Krewetki smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 4-5 minut. Szparagi oczyścić, ściąć drewniane końcówki. Na dużej patelni, rozgrzać 2 łyżki masła, po czym dodać szparagi. Opruszyć je solą i pieprzem. Smażyć 10-15 minut, przewracając je na jedną i drugą stronę. Ułożoną potrawę na talerzu, posypujemy startym parmezanem.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments