CiekawostkiKulinariaUkrainazdrowie

Uwaga na ukraińskie mięso w polskich sklepach. Sprawdź jak je rozpoznać

Ukraińskie zboże zalegające w polskich magazynach powoduje, że jeszcze długo Polacy będą jeść z niego chleb. Podobnie chłodnie są wypełnione mięsem, a zwłaszcza piersiami z kurczaka. Jest jednak sposób by ich unikać w sklepach.

Produkty z Ukrainy zalegają w polskich magazynach. Problem ten nie dotyczy tylko zboża, ale i produktów takich jak przetwory owocowe, olej oraz mięso z kurczaka.

r e k l a m a

Wiele z tych produktów po przerobie jest sprzedawanych jako produkty polskie.

O ile klient nie może odróżnić produktów z mąki ukraińskiej – także „technicznej” to inaczej wygląda to w kwestii mięsa z kurczaka.

Do Polski wpłynęło szczególnie dużo piersi z kurczaka. Produkty te są sprzedawane bez wskazania kraju pochodzenia lub jako produkty polskie. Ukraińskie piersi z kurczaka różnią się jednak od tych pochodzących z Polski. Polskie piersi z kurczaka sprzedawane są bez kości, natomiast ukraińskie są z kostką w środku co jest napisane na opakowaniu lub wskazywane przez sprzedawcę. Jest to sposób na rozpoznanie skąd pochodzi mięso i wybór produktów bezpiecznych i zdrowych.

Źródło: pp

fot. ilust.

r e k l a m a
Facebook Comments