HobbyKulinaria

Kartacze – kulinarny skarb Podlasia [PRZEPIS]

Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze Potrawa sporządzona z utartych ziemniaków, wypełnionych mięsnym nadzieniem, typowe danie dawnego pogranicza polsko – niemiecko – litewskiego, nadal popularne i lubiane na wschodzie Mazur. Klasyczny ma kształt owalny, budzący skojarzenie z pociskiem artyleryjskim zwanym niegdyś kartaczem. Zwane są też cepelinami, pyzami, kluchami lub dziadami. Ważny przy ich robieniu jest wybór ziemniaków – muszą być mączyste, są one oznaczone literką C lub BC.

Przepis:

– 1kg surowych ziemniaków

Zapraszam po więcej przepisów na mój kanał YouTube
– 400g ugotowanych ziemniaków
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 400g mięsa mielonego (karczek,łopatka lub wołowina)
* 1 cebula czerwona
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 garść świeżych liści pietruszki
* 3 łyżki wody
* sól
* pieprz
Ugotowane wcześniej ziemniaki, przeciśni przez praskę. Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce, przełóż na sito i dobrze odciśnij, ciemnobrązową wodę wylej, a osadzoną skrobie dodaj do ziemniaków. Wszystkie ziemniaki przełóż do naczynia, dodaj do nich 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wyrób na jednolite ciasto.
Mięso (u mnie była wołowina) umieść w misce, dodaj posiekaną w kostkę i podsmażoną cebulę, majeranek, posiekaną pietruszkę, wodę, oraz sól i pieprz do smaku.
Z ciasta, uformuj na dłoni dość duży placek i nakładaj na nim farsz, następnie dokładnie i starannie, uformuj kartacza. Kartacze gotujemy na wolnym ogniu, w osolonej wodzie, przez 15min. Kartacze podawaj prosto z wody, okraszone cebulką i z dodatkiem ulubionej kapustki.

Życzę smacznego i zapraszam po więcej przepisów na moje media społecznościowe: FACEBOOK, INSTAGRAM

Marzena

Facebook Comments

Jeden komentarz do “Kartacze – kulinarny skarb Podlasia [PRZEPIS]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *