Zobacz pączkowe rekordy cen. Najdrożej u Gessler
Tłusty czwartek to dzień kiedy cukiernie sprzedają ogromne ilości pączków. Ofertę na ten tradycyjny wypiek przygotowały także supermarkety. Rekord cenowy padł jak zwykle u Magdy Gessler.
Cena pączków w tym roku była kształtowana przez inflację. Wzrost cen prądu oraz półproduktów wpłyną na znaczące podwyżki. Średnia cena pączków w cukierniach wyniosła 4 złote 50 groszy.
Znacznie tańsze były zestawy pączków przygotowane w supermarketach. Tam przykładowa cena zestawu 10 pączków wynosiła od 10 do 15 złotych. Rekord pobił tu jeden z marketów w którym w zestawie cena pojedynczego pączka była niższa niż 50 groszy.
Rekordową cenę osiągnęły pączki u Magdy Gessler. W prowadzonej przez nią restauracji jeden pączek kosztował w tym roku 15 złotych. Warto zaznaczyć, że jeszcze na początku roku te same pączki u Gessler kosztowały 13 złotych.
Mimo szokującej ceny, jak co roku po pączki do Fukiera ustawiły się rekordowe kolejki.
Eksperta kulinarna i blogerka, Marzena Kowalska zachęca do przygotowania pączków w warunkach domowych.
Zastanawialiście się kiedyś ile Was wyniesie zrobienie domowych pączków? Jeśli nie, to już Wam odpowiadam. Zrobienie około 12-15 pączków to koszt około 40 złotych. Jedno jest pewne, niezależnie od ceny, kupny pączek nigdy nam nie zastąpi pysznego domowego smaku i radości z własnego wypieku – stwierdza Marzena Kowalska.
Duże, puszyste, pyszne. Przepis na domowe pączki z powidłami
źródło: pp
fot. ilsut.
Domowy paczus najlepszy😋😋